Alleenstaanden met een modaal inkomen kunnen een eigen woning eigenlijk wel vergeten. In Fryslân is slechts 3 procent van het aanbod binnen bereik.
Adviesketen De Hypotheker becijferde dat momenteel 1,7 procent van het landelijke huizenaanbod te betalen is voor iemand met een modaal salaris. Dat is dit jaar vastgesteld op 44.000 euro, een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
Dat extraatje zorgt ervoor dat een eenverdiener bij een hypotheek van tien jaar met NHG en een rente van 3,91 procent een hypotheek kan krijgen van ongeveer 195.000 euro, ruim 20.000 euro meer dan vorig jaar.
Dit zet echter geen zoden aan de dijk omdat de huizenprijzen minstens zo hard zijn gestegen. Gemiddeld kost een woning in Fryslân inmiddels 360.000 euro, rapporteerde makelaarsvereniging NVM in juli. Overbieden is na een tijdelijke dip ook weer aan de orde van de dag. Voor zes op de tien verkochte woningen in de provincie wordt meer betaald dan de vraagprijs.
Flink klussen
Een blik op woningsite Funda leert dat er in Fryslân op dit moment 18 woonhuizen en 21 appartementen te koop staan voor een bedrag tot 195.000 euro. Waar een koper tot enkele jaren geleden voor een bedrag onder de twee ton nog een redelijk instapklaar huis kon bemachtigen, zitten er nu ook veel panden tussen waar flink aan moet worden geklust om ze naar de moderne tijd te tillen.
Dat laatste is qua kosten voor alleenstaanden nauwelijks te doen, merkt ook makelaar Hielke Fonk, actief bij Makelaardij Friesland in Drachten. Volgens hem kost een gemiddelde tussenwoning ongeveer 2,5 ton en dat is voor Jan Modaal al niet meer te betalen. „Dêr komt dan noch by dat minsken mei in ynskriuwproseduere ek oerbiede moatte om it hûs te krijen. Dan moat der soms ek noch in nije keuken of badkeamer yn.” Ook de verduurzamingsslag die consumenten tegenwoordig willen maken, moet bij huizen in een lagere prijsklasse meestal worden meegerekend.
Kans in Amsterdam nihil
Friezen mogen zich desondanks de handen dichtknijpen, want in de grote steden is de kans op een woning vrijwel nihil. Amsterdam en Eindhoven hebben een heel klein percentage woningen beschikbaar (0,1 en 0,2 procent) voor eenverdieners en dat geldt daarmee ook voor de provincies Noord-Holland (0,3 procent) en Noord-Brabant (0,4 procent). In Groningen (7 procent) wordt het al ietsje makkelijker.
Het is vooraf, zegt Fonk, lastig te voorspellen wat de opbrengstprijs van een huis zal worden. Er wordt weer met tienduizenden euro’s overboden en die luxe hebben de meeste eenverdieners niet, omdat er voor hen al zo weinig geschikte woningen zijn. „Wy krije dan tsientallen reaksjes op in wenning en dan kin der sa ien komme dy’t tweintichtûzen euro mear biedt.”
Echtscheidingen
De alleenstaanden die de makelaar spreekt zijn met name gescheiden mensen, die gedwongen zijn een nieuw huis voor zichzelf te vinden. Jonge alleenstaanden ziet hij veel minder vaak. „Der binne in soad mear echtskiedingen yn ’e maatskippij en dat sjogge wy ek werom. Mar it is dreech foar harren om in nij plak te finen.”
Tweeverdieners
De positie van tweeverdieners – gemiddelde hypotheek van 367.000 euro – op de woningmarkt wordt wel steeds beter. Zij kunnen in Fryslân volgens De Hypotheker vier op de tien te koop staande huizen betalen. In Groningen geldt dat voor de helft van de huizen.
Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, onderstreept het verschil tussen een- en tweeverdieners „dat de focus gericht lijkt op gezins- en samenwoonoplossingen, waardoor alleenstaanden achterblijven”. Volgens hem is het belangrijk dat het woningaanbod divers wordt, ook om deze groep te bedienen.
<FD 20.08.24>