Armoede-tour voor Friese kerken

LEEUWARDEN – Kerk in Actie en de Classis Fryslân van de Protestantse Kerk houden vanaf volgende week gezamenlijk vier themabijeenkomsten over armoede.

Het moet kerken helpen om vooral de stille armoede beter op het spoor te komen en ook van elkaar te horen wat Friese kerken nu al doen, vertelt regioconsulent Jannie Boonstra van Kerk in Actie.

Het is voor het eerst dat in Fryslân een dergelijke tour wordt georganiseerd voor de 203 PKN-gemeenten. In Nederland leven 540.000 mensen in armoede, aldus Boonstra. Nog eens 1,2 miljoen mensen hebben een inkomen nét boven de armoedegrens en geen of weinig spaargeld. ,,Toch horen wij vaak terug van diakenen: ‘Wij kennen geen mensen die in armoede leven’’’, zegt de regioconsulent.

2,3 miljoen uren

Dat die stille armoede er wel degelijk is, blijkt uit tal van landelijke rapporten waar ook de kerken bij betrokken waren de afgelopen decennia. Uit bijvoorbeeld het rapport Armoede in Nederland 2020-2022 – verschenen in 2023 – blijkt dat diaconieën, parochiële caritasinstellingen en andere kerkelijke organisaties die jaren 2,3 miljoen uren (betaalde en onbetaalde krachten) investeerden in het ondersteunen van mensen in armoede.

Daarnaast werd ruim 40 miljoen euro uitgegeven aan armoedebestrijding. Bij tal van activiteiten variërend van hulp via voedsel- en kledingbanken, coaching naar een schuldenvrij leven en hulp bij financiële administratie tot sociaal-emotionele ondersteuning. ,,Het probleem is dat we vaak als kerkelijke gemeenten niet van elkaar weten wat we nú al doen en daardoor ook niet wat jij als diaconie bijvoorbeeld nog zou kunnen oppakken.”

Pagina 10

KERKEN WILLEN IN DE BUURT IETS DOEN VOOR MENSEN IN NOOD

Voldoende geld voor aanpak stille armoede

Vervolg van de voorpagina

Er is bewust voor gekozen om op vier plekken ontmoetingen te houden: Heerenveen, Stiens, Sneek en Surhuisterveen en ook verschillende tijdstippen. ,,Je hoeft dus als diaconie of bezoekteam niet beslist naar een avond of middag in jouw regio, je kunt ook ergens anders aansluiten, als je dat beter uitkomt. Daarmee houden we de drempel zo laag mogelijk”, zegt Jannie Boonstra.

Ervaring leert dat mensen die in armoede leven, door schaamte niet uit zichzelf naar de diaconie komen, zelfs niet als ze lid zijn van de kerk. ,,Diakenen, maar ook bezoekteams en pastorale werkers hebben handvatten nodig over hoe je hen dan toch op het spoor komt. En als je dan achter de voordeur komt, hoe je het gesprek aangaat.’’

Voedselbanken

Volgens Boonstra ligt er bij kerkelijke gemeenten voldoende geld op de plank om lokaal iets te doen aan de aanpak van stille armoede. De laatste jaren is een trend zichtbaar dat kerken graag ‘in de buurt’ iets willen betekenen voor mensen in nood. Daarom steunen ook veel Friese gemeenten voedselbanken. Onder meer bij de komende Biddag voor gewas en arbeid (woensdag 13 maart) worden daarvoor in diverse plaatsen weer producten ingezameld. ,,Ook hebben veel Friese kerken al een buurtkastje met etenswaren.’’

Kerk in Actie wil voortaan jaarlijks een dergelijke tour door de provincies houden om zo steeds een actueel thema te belichten, ,,zoals bijvoorbeeld vluchtelingen of eenzaamheid”. Boonstra vindt het mooi dat ook de classis Fryslân zich geschaard heeft achter de tournee. ,,Classispredikant Riemer Praamsma zal bij iedere bijeenkomst aanwezig zijn.”

Themabijeenkomst over armoede: 10 maart (19.30 u.) in Heerenveen (Trinitas), 17 maart (13.30 u.) in Stiens (De Hege Stins), 24 maart (19.30 u.) in Sneek (Martinikerk) en 31 maart (13.30 u.) in Surhuisterveen (Lantearne). De bijeenkomsten zijn bedoeld voor diakenen, pastorale werkers bezoekteams en ook andere geïnteresseerden.

<FD.04.03.2025>

Deel dit bericht :