Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Betaalbare woning in Súdwest stuk goedkoper

Sneek | Geen 405.000 euro, zoals landelijk, maar 250.000 euro wordt in Súdwest-Fryslân de grens voor betaalbare nieuwbouwwoningen. Een nieuwe doelgroepenverordening moet dat mogelijk maken.

Nu al maakt Súdwest-Fryslân vaak afspraken met ontwikkelaars van nieuwbouwplannen over betaalbare woningen, maar dat vindt de gemeente niet genoeg. Betaalbaar wordt gelinkt aan woningen die onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen. De grens daarvan ligt op 405.000 euro.

Absoluut niet passend voor Súdwest-Fryslân, vindt verantwoordelijk wethouder Michel Rietman. Uit gesprekken met marktpartijen en hypotheekadviseurs blijkt het logischer de prijs in deze gemeente op 250.000 euro te zetten. ,,De koopprijs van 405.000 euro is voor een aanzienlijke groep ver uit zicht.’’ De gemeente wil het bedrag daarom aanpassen en voorwaarden stellen zodat bepaalde doelgroepen ervoor in aanmerking komen.

De raad kan straks per nieuwbouwplan afwegen of doelgroepenbeleid wenselijk is. Voor projecten die al lopen of in voorbereiding zijn, geldt de verordening nog niet. Omdat 250.000 euro voor sommige doelgroepen nog te hoog gegrepen is, wil de gemeente ook gaan werken met betaalbare huizen tot 200.000 euro.

Ook in de vrije huursector wil de gemeente meer sturen. In een nieuwbouwplan zou opgenomen kunnen worden dat er een minimum aantal woningen moet komen waarvan de huurprijs op maximaal 900 euro ligt.

<LC 7 juli 2023>

Deel dit bericht :