De voorbereidingen voor de sloop van de eerste 72 portiekflats in Heechterp zijn inmiddels gestart. Vandaag werd begonnen met het ontmantelen van het beton. Elkien, Gemeente Leeuwarden, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Van der Wal Sloopwerken, KWS en de Leeuwarder Betoncentrale hebben hiervoor een circulaire keten van betonverwerking opgezet. Een unieke mijlpaal! Want door deze samenwerking kan de kringloop van beton binnen de gemeente Leeuwarden gesloten worden uitgevoerd.
Samenwerken draagt bij aan een circulaire economie
De klimaatverandering vraagt om een forse reductie van CO₂. Bovendien neemt de vraag naar grondstoffen wereldwijd toe. Daarom kijkt Elkien, samen met deze partners, voortdurend naar duurzame alternatieven en naar mogelijkheden om milieubewust te bouwen. Het samenwerken in een regionale keten van sloop naar nieuwbouw draagt bij aan een circulaire economie. Door de materialen die vrijkomen bij de sloop, om te zetten naar herbruikbare bouwmaterialen voor het nieuwe Heechterp besparen we enorm op schaarse grondstoffen. Het geschikt maken van de materialen doen we direct in de regio zodat vervoersbewegingen ook zoveel mogelijk gereduceerd worden.
‘Heechterp Vernieuwt’ circulair
Elkien wil woningen betaalbaar houden voor huurders. Het is daarom belangrijk dat er een kantelpunt ontstaat, waarbij duurzaam bouwen niet langer duurder is dan traditioneel bouwen. Alles staat of valt met het opschalen, het gebruiken en het produceren van duurzame materialen. Zodat deze uiteindelijk betaalbaar worden. Bovendien neemt dan de CO₂-reductie toe. En daar kan Elkien als grote woningcorporatie in Friesland een flinke bijdrage aan leveren.
Het nieuwe normaal
Directeur Peter van de Weg van Elkien zegt er over: “We werken stap voor stap aan het nieuwe normaal. We willen bouwen aan een betere wereld. In de toekomst willen we daarom zoveel mogelijk bouwmaterialen inzetten die onze planeet, het klimaat of de natuur zo weinig mogelijk schade toebrengen. Voor ‘Heechterp Vernieuwt’ gaan we de komende tien jaar in iedere fase nieuwe circulaire ambities stellen”.
Gesloten keten
“Een flatgebouw afbreken, gebeurt vaker. Dat is inrijpend. Maar we doen dat omdat we willen dat Heechterp mooier wordt” zegt wethouder Hein Kuiken. “Dat doen we samen met Elkien en met de buurt. Samen met sloopbedrijf Van der Wal, Bouwbedrijf Dijkstra Draisma, met KWS en met de Leeuwarder Beton Centrale hebben we de hele keten van sloop en hergebruik weten te sluiten. Het mooie is dat beton dat we weghalen op dezelfde plek weer terugkomt. Dat is heel bijzonder”.
Hoe werkt het?
Het proces van sloop –> omzetten tot puin –> tot grondstof voor nieuw beton –> en tenslotte hergebruiken Heechterp ziet er als volgt uit:
- Het beton wordt gesloopt door Van der Wal
- KWS verwerkt het beton tot betongranulaat
- Van het granulaat maakt de Leeuwarder Beton Centrale weer nieuw beton
- En Bouwgroep Dijkstra Draisma gebruikt dit beton om weer te bouwen
<Aedes.nl | 05.09.2024>