Commotie op Schiermonnikoog over koopprijsgrens

SCHIERMONNIKOOG – Op Schiermonnikoog is commotie over een nieuwe huisvestingsverordening. De verordening moet ervoor zorgen dat mensen die economisch of maatschappelijk gebonden zijn aan het eiland er kunnen blijven wonen.

Maandenlang kraaide er vrijwel geen haan naar de op handen zijnde nieuwe verordening, maar afgelopen week ontstond er ineens onrust over. Een woningeigenaar attendeerde andere eilandbewoners per brief op de mogelijke gevolgen van de opgehoogde koopprijsgrens. ,,Daarna staken er allerlei geruchten de kop op”, zegt wethouder Johan Hagen. ,,Veel mensen weten niet waar het over gaat.”

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot daarop afgelopen dinsdag een besluit een week uit te stellen. Eerst geeft de gemeente vrijdag in een huis aan huis verspreide brief meer en beter te behapstukken uitleg over de verordening. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan voor maandag nog een afspraak maken op het gemeentehuis om de persoonlijke gevolgen te bespreken. Dinsdag neemt de raad dan alsnog een besluit.

Wethouder Johan Hagen begrijpt de opwinding. ,,Ja, dit kan woningeigenaren geld kosten, omdat sommigen hun woning tegen een lagere prijs moeten aanbieden als ze die willen verkopen. Maar er zijn ook woningeigenaren die begrijpen dat ze door deze regeling eerder goedkoper een huis konden kopen.”

De huisvestingsverordening bestaat al langere tijd op Schiermonnikoog, net als op de andere Waddeneilanden. Wie zijn koophuis van de hand wil doen, moet dat de eerste dertien weken aanbieden aan iemand met binding met Schiermonnikoog, als het huis een marktwaarde van maximaal 450.000 euro heeft. Heeft niemand interesse? Dan kan het huis alsnog vrij de verkoop in.

Die zogenaamde koopprijsgrens wordt nu verhoogd naar een WOZ-waarde van 520.000 euro. De aanpassing is nodig omdat de huizenprijzen flink zijn gestegen de afgelopen tien jaar, legt Hagen uit. Ook voor huurwoningen gaat de grens omhoog. Tot een kale huurprijs van 1158 euro krijgen mensen die maatschappelijk of economisch gebonden zijn aan Schiermonnikoog voorrang op een huurwoning. ,,Zo geven we die mensen meer kans op een huis.”

Dat is nodig want de woningmarkt op Schiermonnikoog is volgens de gemeente een van de krapste van ons land. Het afgelopen half jaar zijn twee woningen verkocht op het eiland met zo’n duizend inwoners. In heel 2023 gingen zes huizen van de hand.

Aan alle woningtypes bestaat schaarste op Schiermonnikoog. Zo stonden begin dit jaar 122 woningzoekenden op een wachtlijst voor huurders: 53 voor een kleine woning, 20 voor een seniorenwoning en 49 voor een gezinswoning.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag vroeg inspreker Arend Maris om helderheid. ,,We krijgen te maken met een juridisch in elkaar gestoken tekst. Dertig bladzijden, wie houdt dat vol? Ook raadsleden hebben daar moeite mee. Van het college had ik een inleidende brief verwacht”, zei de bewoner van de Middenstreek. Hij vreest dat de nieuwe verordening ervoor zorgt dat woningen alleen nog beschikbaar komen voor ,,gegoede eilandbewoners”. ,,Dat begrijp ik niet”, reageert Hagen nu. ,,We doen dit juist om de kans groter te maken om hier nog een huis te kunnen kopen.” De wethouder snapt wel dat de Schier-monnikogers kritiek hebben op de communicatie. ,,Dat is terecht, blijkbaar zijn we niet helder genoeg geweest.”

In de nieuwe verordening neemt Schiermonnikoog voor het eerst een opkoopbescherming op, in het goedkope en middensegment. Die woningen mogen de eerste vier jaar na aankoop in principe niet worden verhuurd. Zo blijven er meer koopwoningen voor mensen die er zelf in gaan wonen, stelt de gemeente. ,,Je wilt voorkomen dat woningen worden opgekocht door huisjesmelkers. Daar is in heel Nederland veel over te doen, voor ons is het nieuw. Nee, zoiets speelt hier nog niet echt.”

In de raadsvergadering vroeg oppositieleider Atze Postma (Ons Belang) waarom een raadsbesluit niet wordt uitgesteld tot september, zodat de inwoners in alle rust kunnen worden geïnformeerd. ,,Waarom zo’n haast?” Volgens Hagen zijn de gemeente en de raad al meer dan drie maanden met het onderwerp bezig. ,,Een aantal mensen zal na de uitleg het nog steeds niet met de verordening eens zijn. Er moet een keer een knoop worden doorgehakt.”

<LC.12.07.2024>

Deel dit bericht :