LEEUWARDEN – Ze kunnen de wasmachines nog net niet van hun balkon in de container gooien, maar bewoners van De Kei in Leeuwarden mogen hun grofvuil maandagmiddag wel praktisch om de hoek inleveren.
Asociaal
Meinard Kuipers, directeur inzameling en reiniging bij de afvalverwerker, vertelt hoe hij deze middag schrijnende verhalen hoorde. Hier, midden in Bilgaard, is het dumpen van grofvuil op straat een moeilijk op te lossen vraagstuk, zegt Kuipers. De redenen waarom mensen hun banken, koelkasten en salontafels bij de weg zetten, is volgens hem evenwel niet omdat ze nu zo asociaal zijn.
„Mensen weten vaak niet dat ze gratis naar de milieustraat kunnen. Of ze hebben geen geschikt vervoer.”
En daarom laat de gemeente samen met Omrin de komende weken bij wijze van proef enorme stalen grofvuilcontainers door de stad rouleren. Behalve maandag in Bilgaard staat de stortbak straks ook in Heechterp, de Vlietzone, de binnenstad en de Vrijheidswijk.
En dat zorgt, zien Kuipers en Stellingwerf deze druilerige maandag, ook voor sociale interactie. Mensen maken een praatje bij de container, en Kuipers kan ze vertellen dat de milieustraat in de meeste gevallen gratis bezocht kan worden en dat Leeuwarders er een bakfiets of aanhanger kunnen lenen voor grote spullen.
Voetbaldoeltje
Spullen die nog goed genoeg zijn voor een volgende ronde, worden eerst buiten de container geparkeerd met een groene sticker erop. En jawel hoor: een paar mensen die iets komen brengen, nemen ook iets weer mee terug. Een jongetje dat een tijdje op de naastgelegen parkeerplaats staat te dralen ziet op een gegeven moment zijn kans schoon: hij grijpt een voetbaldoeltje en rent ermee richting zijn huis.
De container staat er nog geen twee uur en zit nu al voor driekwart vol. Dat hier in een behoefte wordt voorzien, is wethouder Stellingwerf wel duidelijk. De rondreizende grofvuilcontainer is evenwel een proef, en dus moet de gemeente bekijken wat nu precies goedkoper is en het beste werkt. Rondjes door de stad rijden en het gedumpte grofvuil opruimen, of deze container op beruchte dumpplekken plaatsen?
Hoofdpijndossier
Stellingwerf wijst op de vijf Omrin-medewerkers die omwonenden en hun grofvuil opvangen en het in de container tillen, of in de ‘sneuphoek’ plaatsen. „Dit kost ook de nodige menskracht zoals je ziet.”
Afval is al langer een hoofdpijndossier voor de gemeente Leeuwarden. Sinds de gemeente apte op diftar – betalen per kilo restafval – lopen de meningen uiteen over of er nu meer of minder zwerfvuil op straat ligt. En ook al gaat het volgens de gemeente steeds beter, Leeuwarden trekt bijna 3 miljoen euro uit voor het oplossen van het zwerfvuilprobleem.
In wijken met veel sociale huur, zoals in de stadsdelen waar de grofvuilcontainer de komende weken staat, is het op straat dumpen van grofvuil een moeilijk op te lossen probleem. Cijfers tonen aan dat het aantal dumpingen groeit. Een enquête onder inwoners van de gemeente Leeuwarden in 2024 liet zien dat afval op straat ergernis nummer één is.
<LC.22.01.2025>