Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Energietoeslag Leeuwarden

Er blijft twee miljoen op de plank liggen. Vraag aan tot 1 juli!

De Leeuwarder Wethouder Hein Kuiken (armoede en schuldhulp) heeft de hele trukendoos van de communicatieafdeling opengetrokken. Een mascotte op het Bevrijdingsfestival, billboards, flyers en posters op NHL Stenden. En toch stromen de aanvragen voor energievergoeding nauwelijks binnen.

‘Het is vervelend”, vindt Kuiken. ,,Je weet dat er mensen zijn die dit nodig hebben en we hebben het geld om ze te helpen. Honderden, misschien wel duizenden Leeuwarders laten serieus geld liggen. Het lukt ons gewoon niet om deze groep zich te laten realiseren dat deze vergoeding voor hun bedoeld is.”

In december maakte de gemeenteraad 4,3 miljoen euro vrij om mensen te helpen bij het betalen van de hoge energieprijzen. ,,Ik heb niet vaak dat mijn eerste emotie bij mijn werk trots is, maar hier was ik echt trots op. Onze regeling is ruimer dan die van het Rijk.”

Bij de energietoeslag van het Rijk worden studenten en mensen onder de 21 jaar uitgesloten. ,,Een idiote uitsluiting”, vindt Kuiken. ,,Als je achttien bent en je hebt een zelfstandige woonruimte, dan heb je er bij ons ook gewoon recht op. Net als studenten, die sluiten wij ook niet uit.”

‘Veel van die mensen zijn in de problemen gekomen’

Deze energievergoeding is bedoeld voor mensen die net een hoger inkomen hebben dan de bijstand. Mensen met een inkomen tot 150 procent van de bijstand (voor alleenstaanden 1704 euro per maand, voor alleenstaande ouders 2191 euro) hebben recht op de vergoeding, die varieert van 300 tot 800 euro en voor studenten van 300 tot 1300 euro.

,,En daardoor weten we ze niet te bereiken”, zegt Kuiken, gefrustreerd. ,,Het is een groep die nooit met de gemeente te maken krijgt. Als zij over een vergoeding horen, denken ze: daar heb ik geen recht op. Ik heb nog nooit wat van de overheid gekregen. Maar door de energiecrisis zijn veel van die mensen in de problemen gekomen.” De gemeente schat de groep die in aanmerking komt op zesduizend huishoudens.

Maar een derde bereikt

Van de beschikbare 4,3 miljoen euro is ongeveer de helft opgemaakt. ,,Van de mensen in de bijstand hebben we de gegevens, dan maken we het geld gewoon over. Die hebben we allemaal bereikt, maar van de groep net wat boven de bijstandsnorm hebben we maar een derde bereikt.”

Als laatste troef benaderde Kuiken de krant. ,,We doen een laatste eindspurt. Tot 1 juli kunnen mensen de energievergoeding aanvragen. Het duurt een halve minuut om te checken of je er recht op hebt. Het is de simpelste aanvraag die er is. Dus check of je moeder met haar AOW er recht op heeft, of je buurman. Als we ook maar een extra aanvraag binnen krijgen, was het de moeite waard. We gaan ervoor vechten om nog zoveel mogelijk mensen te helpen. Dat geld moet eruit en terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben.”

<1 juni 2023 LC.nl>

Deel dit bericht :