Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Explosie Oosterwolde

De bewoners van het appartementencomplex in Oosterwolde waar zaterdagavond een vermoedelijke gasexplosie plaatsvond, kunnen nog steeds niet terug naar hun huizen.

Een 26-jarige bewoner is aangehouden door de politie en zit nog vast.

Zaterdagavond even na zes uur vond de explosie plaats in een van de bovenste appartementen in het complex aan de Gijenham in Oosterwolde. Het gebouw, eigendom van WoonFriesland, raakte dusdanig instabiel dat bewoners er zeker tot en met maandag niet naar terug kunnen keren.

De ontploffing, die in de omgeving goed te horen was, vond plaats kort nadat een 26-jarige en een 21-jarige bewoner van de flat thuiskwamen. De 21-jarige liep verwondingen op die in het ziekenhuis moesten worden behandeld. De 26-jarige is later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. De politie wil vaststellen of hem hierin iets te verwijten valt. Omdat forensisch onderzoek zondag nog niet mogelijk was, zat hij toen nog vast.

De 21-jarige is niet aangehouden; met hem wordt wel gesproken. Bij het onderzoek stuitte de politie in een van de andere flats in het gebouw op een kleine hennepkwekerij.

Door de kracht van de explosie ontstonden er onder meer scheuren in de zijmuur, die het gebouw instabiel maken. De aanwezige bewoners zijn direct geëvacueerd. Een deel van hen is opgevangen in de hal van het gemeentehuis van Ooststellingwerf. Drie van hen hebben de nacht doorgebracht in het Van der Valk-hotel in Wolvega. De rest vond onderdak bij vrienden of familie. De schrik over het voorval zat er goed in, aldus een medewerker van de gemeente.

Zaterdagavond zijn alle elf appartementen dichtgeschroefd en is een hek om het gebouw geplaatst. Aanwezige huisdieren zijn meegenomen door de Dierenambulance. Maandag onderzoeken de gemeente en eigenaar WoonFriesland of en hoe het gebouw weer bewoonbaar kan worden gemaakt. Tegelijkertijd zoekt WoonFriesland naar vervangende woonruimte, voor het geval het pand onbewoonbaar blijft, aldus woordvoerster Marian Sprenkeler. In het complex wonen volgens haar twaalf mensen tussen de 25 en 56 jaar.

<LC 13 maart 2023>

Deel dit bericht :