Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Friese huurwoningen in particuliere sector 7,9 procent duurder in eerste kwartaal

In Fryslân zijn de huurprijzen voor woningen in de vrije sector met 7,9 procent gestegen in het eerste kwartaal, als je ze vergelijkt met de prijzen van een jaar geleden. Dat blijkt uit de huurmonitor van Pararius. In heel Nederland nam het aanbod af en stegen de prijzen.

Volgens de vastgoedsector maakt minister voor Wonen Hugo de Jonge het met zijn wetsvoorstel Betaalbare Huur voor beleggers minder aantrekkelijk om woningen te verhuren. Zij doen nu al steeds vaker afstand van hun woning. Het resultaat voor de vrije sector: het aantal woningen daalt, de huren stijgen en de bezorgdheid over de huurmarkt neemt toe, aldus Pararius, een grote vraag- en aanbodsite voor huurwoningen.

„Er zijn altijd mensen die niet kunnen of willen kopen maar vanwege hun inkomen ook niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Zij zijn aangewezen op het geringe vrijesectoraanbod”, aldus directeur Jasper de Groot.

Verkeerd beeld verhuurder

Makelaars worden overspoeld door aanvragen van potentiële huurders. „De minister lijkt te vinden dat de huurprijs van de vrijesectorwoningen zo hoog is omdat particuliere beleggers misbruik maken van de situatie”, zegt de Groot. Maar volgens hem is het de markt die de huurprijs bepaalt, niet de verhuurder. „Er wordt compleet voorbijgegaan aan het economische basisbeginsel dat zegt dat prijzen stijgen wanneer de vraag groot en het aanbod beperkt is.”

Van een extreme prijsstijging is volgens De Groot geen sprake. „De gemiddelde prijs van een koopwoning is in acht jaar ruim 2,5 keer zo hard gestegen als de huurprijs van een woning in de vrije sector.”

7,9 procent erbij in Fryslân

In Fryslân stegen de huurprijzen in de vrije sector in het eerste kwartaal van 2023 met 7,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde vierkantemeterprijs kwam op 12,05 euro. In Leeuwarden stegen de prijzen met 7,2 procent, de gemiddelde vierkantemeterprijs was hier ook 12,05 euro.

In de grote steden stegen de prijzen ook met één tot enkele procenten op jaarbasis. In Den Haag betaal dik achttien euro per vierkante meter in Amsterdam ruim 25 euro.

<FD 13 april 2023>

Deel dit bericht :