Friesland op koers met woningen

DEN HAAG/LEEUWARDEN – Friesland ligt keurig op koers met het halen van de woondeals, maar of het uiteindelijke doel in 2030 ook gehaald wordt, is nog de vraag.

In 2022 en 2023 zijn in Friesland 5800 woningen opgeleverd, zo hebben de provincie Fryslân en de Friese gemeenten onlangs gezamenlijk vastgesteld tijdens een overleg over de voortgang van de regionale woondeals. Dat zijn 2000 meer dan als tussentijds doel is opgenomen in die woondeals. Dit is vooral te danken aan het realiseren van meer kleinere plannen en de herbestemming van leegstaande gebouwen.

De woondeals zijn gesloten met toenmalig minister Hugo de Jonge. De voormalige CDA-bewindsman hoopte op deze manier te bereiken dat er in 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen bij komen, nodig om de woningnood in Nederland op te lossen.

Het nieuwe kabinet heeft dit voornemen om jaarlijks 100.000 huizen te bouwen overgenomen. Friesland is akkoord gegaan met 17.500 woningen. Dat is later verhoogd met 3000 huizen naar 20.500.

Ook dit jaar ligt de Friese bouwproductie nog op schema, verklaarde gedeputeerde Abel Kooistra (BBB) tijdens een persgesprek in Den Haag.

Tempo planontwikkeling

Voor de komende jaren is er wel enige zorg. Het aantal afgegeven bouwvergunningen lijkt te dalen, evenals het tempo van de planontwikkeling (voldoende ‘harde’ bouwlocaties), hoewel dit de afgelopen maanden wel is bijgetrokken.

Gemeentebestuurders hebben de provincie opgeroepen om te komen tot een soepeler ruimtelijk en planologisch beleid. Fryslân zet nu vooral in op inbreiding in kernen, terwijl gemeenten in dorpen makkelijker ,,een straatje erbij willen bouwen’’. Gedeputeerde Kooistra zegt hier open voor te staan, mits er draagvlak is onder de bevolking.

Geld voor woningcorporaties

In de deals is tevens afgesproken dat twee derde van de woningen betaalbaar moet zijn. Woningcorporaties vervullen daarbij een belangrijke rol, maar hebben veelal te weinig geld in kas voor grootschalige bouwproducties. De Friese overheden vinden dat voor deze extra financiële middelen het Rijk aan zet is.

In april ontstond enige irritatie tussen de provincie en de vier grote Friese gemeenten. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland en Súdwest-Fryslân hadden op eigen houtje hun grootschalige woningbouwambities voor na 2030 gepresenteerd. Dat werd nog diezelfde maanden uitgesproken met daarbij de afspraak dat er dit najaar een Friese woontop komt voor een gezamenlijk Fries bouwplan. De woontop komt er, verklaarde Kooistra, maar niet dit najaar, maar begin volgend jaar.

<LC.18.09.2024>

Deel dit bericht :