LEEUWARDEN De provincie legt te veel beperkingen op aan de opwek van groene stroom op land, vinden Friese gemeenten. Ze willen meer ruimte om eigen keuzes te maken.
Om aan landelijke richtlijnen te voldoen, moet Fryslân in 2050 helemaal van de fossiele brandstoffen af zijn. De provincie schat in dat daarvoor nog 3200 hectare grond nodig is voor de opwek van zonne- en windenergie. Dat moet zo veel mogelijk worden geconcentreerd op bedrijventerreinen rond Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek, zo staat in het concept van de Friese Energievisie.
Zelfs als die vier terreinen volledig worden benut, moet er nog 1600 hectare elders in Fryslân worden gevonden. En daar wringt de schoen, stellen sommige gemeenten en belanghebbenden in reacties. Het huidige omgevingsbeleid legt zware beperkingen op aan de ontwikkeling van zonne- en windenergie op land. Nieuwe zonnevelden op landbouwgrond zijn helemaal taboe verklaard, terwijl de bouw van windmolens beperkt is tot boerenerfmolentjes en de vervanging van bestaande dorpsmolens. Het bestaande beleid zal ‘zeker moeten worden herzien’ om de doelen voor 2050 te halen, stelt het Regioteam Energietransitie, de belangenclub van groene-energiebedrijven.
Niet alleen bedrijven, ook gemeenten zijn ongelukkig met de ruimtelijke beperkingen. Leeuwarden verlangt ‘meer planologische ruimte’ en pleit ervoor om het inplannen van zonnevelden en windparken zo veel mogelijk aan gemeenten te laten, die ‘dicht op de inwoners en ondernemers staan’ en daardoor ‘op lokaal niveau goed een afweging kunnen maken over de invulling van de ruimte’.
Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel spreken van ‘wrijving’ en Weststellingwerf van ‘een spanningsveld’ tussen ambitieuze opwekkingdoelen en de beperkte ruimte die de provincie biedt om die doelen te halen. De zware restricties zijn voor gemeenten niet uitnodigend om zelf energieplannen te onderzoeken en voor te stellen, aldus B en W van Weststellingwerf.
Vorig jaar september benadrukten de Staten nog eens dat ze beslist niet één nieuwe zonnepaneel op akker of weiland willen zien. Gedeputeerde Sijbe Knol liet toen al doorschemeren dat de beperkingen op de langere termijn wel eens onhoudbaar kunnen blijken te zijn. ,,Wy stelle as provinsje de romtlike kaders fêst foar fjouwer jier”, maar ,,gemeenten binne dwaande mei enerzjyfyzjes ek foar néí 2030”.
De Staten gaan 4 september voor het eerst in gesprek over de Energievisie en nemen er naar verwachting later die maand een besluit over.
<FD.26.08.2024>