Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Groei aandeel duurzaam opgewekte energie stagneert

DEN HAAG – De groei van het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland is vorige maand gestagneerd, zegt het platform Energieopwek.nl.

De stagnatie zou komen omdat zonnepanelen en windmolens vaker werden afgeschakeld op momenten dat ze meer stroom produceerden dan nodig was. Daardoor ging volgens Energieopwek zo’n 11 procent aan potentieel geproduceerde energie verloren.

Als zonnepanelen en windmolens te veel stroom opwekken, ,,valt er niets te verdienen voor de producenten of moeten ze zelfs betalen om stroom op het net te zetten”, zegt Energieopwek. ,,Dan kiezen ze ervoor hun molens of panelen tijdelijk uit te zetten.” Het aandeel elektriciteit dat op een duurzame manier is opgewekt was in juli 58 procent, ongeveer net zo groot als in juli vorig jaar.

Verder kon de stroomkabel tussen Rotterdam en Groot-Brittannië, de BritNed-kabel, volgens het platform bijna de hele maand niet worden gebruikt. Die kan doorgaans duizend megawatt stroom vervoeren.

De problemen op het stroomnet spelen ook een rol bij de groei van duurzaam opgewekte energie. Door de komst van onder meer zonneparken en windmolenparken raakt het net op steeds meer plekken in Nederland vol. Daardoor moeten bedrijven en nieuwbouwprojecten soms wachten op een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting.

Netbeheerders investeren komende jaren miljarden euro’s in het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet om de problemen op te lossen. Zo zei TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, de eerste helft van dit jaar 4,6 miljard euro te hebben gestoken in de uitbreiding en het onderhoud van het net.

Met meer opslagcapaciteit kunnen windmolens en zonnepanelen meer bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, meldt Energieopwek. De geproduceerde stroom hoeft dan niet het net op, maar kan worden bewaard voor later gebruik of later voor een hogere prijs worden verkocht. Meer groene waterstof kan de verduurzaming volgens het platform ook vooruithelpen.

Alliander

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, kan de hoeveelheid werk aan uitbreiding en onderhoud van het stroomnet nauwelijks aan. In de eerste zes maanden van dit jaar investeerde het bedrijf hier bijna 800 miljoen euro in, maar het is de vraag of het concern de werkzaamheden in dit tempo kan volhouden.

De hoeveelheid werk die de energietransitie met zich meebrengt is ,,gigantisch”, stelt Alliander. ,,Het afgelopen half jaar werd merkbaar dat het tempo waarmee de grootschalige aanleg en verzwaring van elektriciteitsnetten verder kan worden opgevoerd, tegen grenzen aanloopt”.

Projecten lopen vertraging op omdat ze complexer zijn dan vooraf gedacht. Eind juni werd duidelijk dat bedrijven en woningbouwprojecten in Fryslân en de Noordoostpolder rekening moeten houden met langere wachttijden.

Alliander doet er alles aan om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, zegt financieel topman Walter Bien. ,,Zo plaatsten of verbouwden we in het eerste halfjaar ruim achthonderd transformatorhuisjes en legden we bijna 900 kilometer nieuwe kabels in de grond. Tegelijk zijn we met ondernemers in gesprek of zij flexibeler en anders gebruik kunnen maken van het elektriciteitsnet.”

<FD.nl | 02.08.2024>

Deel dit bericht :