Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

​GROU | WoonFriesland: 3000 huizen energiezuiniger

WoonFriesland gaat de minst energiezuinige woningen in de eigen voorraad versneld aanpakken. ,,We hebben een knop om aan te draaien en dat gaan we doen.”

Het gaat in totaal om 3000 huizen, 14 procent van de 21.000 die WoonFriesland in zestien verschillende gemeenten verhuurt. In 2025 moeten ze stuk voor stuk tenminste energielabel C hebben. ,,Dat gaan we doen door vol in te zetten op het beter isoleren van vloeren en spouwmuren, dubbelglas te vervangen, hoogrendementsketels te installeren en zonnepanelen te plaatsen waar het kan”, zegt Rudo de Bert op het kantoor in Grou. Hij is als relatiemanager de ‘verbinder’ tussen WoonFriesland, huurdersorganisaties en gemeenten.

In totaal heeft de woningcorporatie in zowel 2023 als 2024 zo’n 60 miljoen euro beschikbaar voor de verduurzaming. ,,We hebben een aantal jaren geleden maatschappelijk vastgoed en bedrijfspanden verkocht”, vertelt directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra. ,,Daar wordt dit deels mee betaald.” De ambitie kan betekenen dat bewoners van huizen waarin de badkamer of keuken moet worden vervangen, langer moeten wachten.

‘Beter en sneller’

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde eerder aan dat vanaf 2030 geen woningen met labels E, F of G meer mogen worden verhuurd. Volgens landelijke afspraken moeten corporatiehuizen in 2028 tenminste beschikken over energielabel D.

,,Wij vinden dus dat het beter en sneller moet”, zegt Hoekstra. ,,Alles is daar op gericht. We hebben al genoeg aannemers gevonden. De armoede onder onze mensen neemt toe. Steeds meer van onze huurders hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en de energierekening te betalen. Dat gaat ons aan het hart. Sommigen zijn meer kwijt aan energielasten dan aan de kale huur.”

De hoge energieprijzen zorgen niet alleen voor financiële problemen. ,,Er is sprake van permanente stress”, zegt De Bert. ,,En mensen vereenzamen omdat ze niemand meer durven uit te nodigen in hun koude huis. Ze hebben de verwarming niet aan.”

Energielasten

Dat leidt vervolgens tot vocht en schimmelvorming in huis, vertelt Hoekstra. ,,En dus tot ongezonde omstandigheden. Dat raakt me. We hebben een maatschappelijke missie. En ik zie het ook als mijn persoonlijke opdracht om de energielasten voor veel mensen draaglijker te maken. Wij kunnen dat niet alleen, maar we wel hebben een knop om aan te draaien. Dat gaan we doen.”

Het aantal wijkconsulenten, wijkbeheerders en servicemonteurs is flink uitgebreid. Zij vormen het eerste aanspreekpunt voor bewoners. ,,We hebben daarnaast veel contact met gebiedsteams, energiecoaches en een dienstverleningsorganisatie als Humanitas. Daardoor weten we wat er speelt.”

Gemiddeld genomen heeft de woningvoorraad van WoonFriesland energielabel B. Op ongeveer de helft van alle huizen van de corporatie liggen zonnepanelen. Vaak zeven of acht. ,,Dat is voor de meeste huishoudens over het algemeen genoeg om in de eigen stroombehoefte te voorzien”, zegt De Bert. ,,Ze betalen 16 cent per kilowattuur.”

De komende tijd komen op meer daken panelen.

Innovaties

Bovendien worden er innovaties toegepast in diverse woningen. Die nieuwe vormen van energiebesparing zijn uitgetest op het terrein van de TU Delft, waar WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma en de Bewonersraad Friesland de krachten hebben gebundeld in het project Dreamhûs.

Zeven eengezinswoningen in Wolvega hebben een ‘heatcycle’, een systeem waarmee de warmte van afvoerwater wordt hergebruikt. In een flat in Leeuwarden wordt van zogeheten flatmates gebruikgemaakt, goed voor een energiebesparing van 40 procent. Het idee: wegstromend warm water wordt gebruikt om de temperatuur van koud water alvast te verhogen.

En in Koudum en Burgum komt er bij een paar huurwoningen een buffervat onder de grond. Daarin zit water dat in zonnige periodes is opgewarmd met bijvoorbeeld zonnecollectoren. In koudere periodes houdt het vervolgens de temperatuur in huis op peil.

Deel dit bericht :