Van de 300 leden die deelnamen aan de ledenpeiling heeft 43% het afgelopen jaar of in de jaren ervoor 1 of meer keer te maken gehad met wateroverlast. In de meeste gevallen kwam dit door een stortbui. “Het water dringt dan in onze 125 jaar oude woningen van onderaf de souterrains binnen,” vertelt een panellid in het meest recente nummer van het huurdersmagazine Huurwijzer, waarin een uitgebreid artikel over de peiling verscheen.
Zeer ongezonde schimmels en bacteriën in huis
Ook omhoogkomend grondwater door langdurige regenval, zoals het afgelopen jaar, is voor veel huurders de oorzaak van de problemen. Kelders en kruipruimtes komen onder water te staan. En in sommige gevallen komt het water zelfs via het riool de woning binnen. ‘Het water komt via de wc omhoog’ melden verschillende panelleden. Dit alles zorgt voor zeer ongezonde schimmels en bacteriën in huis.
Huurders nemen heft in eigen hand
Meer dan de helft van de panelleden maakt zich zorgen over toekomstige wateroverlast. De meesten vinden dat de verantwoordelijkheid om wateroverlast te voorkomen of beperken voornamelijk bij de verhuurder en de overheid ligt. Desondanks nemen veel panelleden zelf verantwoordelijkheid: 38% heeft al maatregelen genomen en 34% overweegt zelf maatregelen te nemen. Huurders hebben vooral hun tuin en directe omgeving vergroend en de regenwaterafvoer verbeterd door bijvoorbeeld een regenton of regenzuil te plaatsen.
Bewoners nog niet goed geïnformeerd
De informatiebehoefte is groot. De helft van de panelleden voelt zich niet genoeg geïnformeerd. “Wat moet ik doen bij wateroverlast?” vraagt een panellid zich af. “Welke spullen moet ik in huis hebben,” wil een ander weten. En “hoe ziet een noodpakket eruit?”. Veel informatie is al beschikbaar, maar heeft bewoners nog niet bereikt.
Jouw kans op wateroverlast
Zo kan je op de website overstroomik.nl nagaan hoe groot de kans op overstroming van jouw woning door water vanuit zee, rivieren of meren. In de online Klimaateffectatlas kun je bekijken wat de kans op wateroverlast is voor jouw woning door een hevige regenbui. Op de websites waterklaar.nl en onswater.nl vind je overzichten van maatregelen die je kunt nemen om de kans op wateroverlast te beperken.
Noodmaatregelen bij wateroverlast
Zuid-Limburg kampte met grote overstromingen in de zomer van 2021. Daarop maakten de Limburgse overheden de website Wacht niet op water om bewoners beter voor te bereiden op wateroverlast. De website geeft een uitgebreid overzicht van maatregelen die je in geval van nood kunt nemen, zoals ‘stop een zandzak in de toiletten, wastafels en afvoerputjes zodat het rioolwater niet binnenkomt’. Ook kun je een speciale ballon in je wc stoppen, zoals Amsterdam Weerproof op Youtube laat zien. Handig om in huis te hebben.
Voorlichting voor huurders
De Woonbond ontwikkelt de komende tijd voorlichtingsmateriaal voor huurders over wateroverlast. Daarin zal ook aandacht zijn voor de verantwoordelijkheden van de verhuurder en waar je met eventuele schade terecht kunt.
<Woonbond.nl | 23.10.2024>