‘De overheid heeft nauwelijks gecommuniceerd over deze regeling’
De meeste mensen die een zelfstandige woning bewonen, maar geen eigen energiecontract hebben vanwege collectieve warmte of stroom, weten niet dat ze subsidie kunnen krijgen. Van de subsidiepot van 700 miljoen euro is een groot deel nog onaangeroerd, terwijl de deadline voor een aanvraag nadert.
In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Zij hoeven tot een bepaald gebruik niet meer te betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. De overheid heeft dat prijsplafond in het leven geroepen om energie betaalbaar te houden.
Niet iedereen profiteert echter van dat prijsplafond. Er zijn namelijk ook veel woningen met een blok-aansluiting. Bij zo’n blokaansluiting zijn meerdere woningen in hetzelfde gebouw aangesloten op één centrale cv-ketel of is er één energiecontract afgesloten voor het hele gebouw. En omdat de huishoudens met blokaansluiting geen persoonlijk energiecontract hebben, profiteren ze niet of nauwelijks van het prijsplafond.
Daarom riep de overheid dit jaar een subsidie in het leven: de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB). In totaal is er 700 miljoen euro om te verdelen, maar lang niet iedereen weet de subsidie te vinden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is er tot dinsdag 12 september 193 miljoen euro uitbetaald aan 7138 aanvragers. Er lopen nog 8337 aanvragen. „De kans is aanwezig dat de hoeveelheid subsidie nog wel oploopt, want grote woningcorporaties deden hun aanvraag later en zij bedienen veel huurders”, zegt de woordvoerder. In Nederland zijn er zo’n 700.000 huishoudens die in aanmerking komen voor de TTB.
Toch bestaat ook de kans dat veel huurders geld laten liggen omdat ze niet bekend zijn met de regeling. En dat is vreemd, want de vergoeding loopt op tot 786,45 euro per half jaar per huishouden. Dat de subsidie niet door iedereen wordt gebruikt, heeft de overheid deels aan zichzelf te danken, vertelt Boris Wachters van Blokaansluiting.nl. „Er is nauwelijks gecommuniceerd over deze regeling. Hij was er ineens, en daarna is er qua promotie niets gedaan.”
Bovendien komt de subsidie toe aan bewoners – vaak huurders – maar zijn juist de verhuurders meestal verantwoordelijk voor de aanvraag van de subsidie. Die krijgen daar weliswaar ook een kleine vergoeding voor, maar hebben er weinig baat bij, vertelt Wachters. „Vermogende verhuurders maakt zo’n kleine vergoeding niets uit. En de energieprijzen berekenen ze gewoon door aan hun huurders, dus zo’n subsidie interesseert ze weinig.”
En dus moeten mensen met een huurwoning met blokaansluiting zelf bij hun verhuurder aan de bel trekken. Dat gebeurt nauwelijks, vertelt Wachters. „Huurders zijn zich nauwelijks bewust van deze regeling. En als ze er al van af weten, dan melden ze dat vaak niet. Sommige mensen zijn bang voor een huurverhoging of denken dat zo’n poging toch geen kans op slagen heeft.”
Mensen met een woning die aangesloten is op een blokaansluiting, kunnen online wel nagaan of hun verhuurder een subsidie heeft aangevraagd. Dat kan via de ‘Status aanvraag Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen’, een digitale kadastrale kaart op de website van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Wie nog een subsidie wil aanvragen, moet snel zijn. Dat kan namelijk tot en met 30 september. Wachter van Blokaansluiting.nl verwacht echter dat die datum wat wordt opgeschoven. „Als ik zie hoe weinig mensen zich ervan bewust zijn, acht ik de kans reëel dat de uiterste aanvraagdatum wat wordt opgerekt.” Ook een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat het ministerie overweegt de datum op te schuiven.
<LC 19 september 2023>