LEEUWARDEN – Leeuwarden wil 13.000 tot 19.500 woningen ontwikkelen voor de komende zestien jaar. Dit moet leiden tot meer sociale huur en een grotere variatie aan woningtypen in de bestaande stad.
Dit blijkt uit het Beleidsprogramma Wonen in de stad van PvdA-wethouder Hein de Haan. Binnen de grenzen van de huidige stad zijn er grofweg 10.000 tot 15.000 extra woningen nodig tot 2040, zo rekenden ambtenaren eerder uit. Doel is om de woningkrapte tegen te gaan.
In de praktijk wordt niet ieder bouwproject daadwerkelijk uitgevoerd. Om tegenvallers op te vangen, wil de gemeente 30 procent meer ontwikkelen dan nodig is. Dan gaat het dus om maximaal 19.500 woningen.
‘Anno 2024 staan er ruim 9000 woningen tot en met 2040 in het planaanbod’, meldt de nota. Hiervan zijn er 6000 ingepland tot 2031 en de overige 3000 voor de jaren hierna. Dit aantal moet dus verder omhoog, met nog eens 2000 tot 7000 huizen.
‘Die extra benodigde woningen kunnen voor een deel landen in Middelsee. Voor de rest van de openstaande opgave ligt de focus op het versterken van de compacte stad, dus het toevoegen van woningen in bestaand stedelijk gebied’.
Hierbij wordt vooral gedacht aan extra plannen voor de binnenstad, de nieuwe Spoordokwijk, de omgeving van de Tesselschadestraat, het WTC/Cambuurgebied en ‘verdichting’ in bestaande stadswijken.
‘In de binnenstad zien we naast de geplande 800 woningen nog ruimte voor 500 tot 1000 woningen: met name door invullingen van ruimtes boven winkels en transformatie van uit functie geraakte winkel- of kantoorgebouwen’.
Volgens de huidige plannen komen er 1900 woningen in de Spoordokwijk, 160 in het voormalige ING-complex en 300 in het WTC-gebied. Rond de zuidpunt van de Oostergoweg zijn 170 woningen ingetekend. In hoeverre er in deze gebieden nog meer woningbouw komt, valt nog niet te zeggen.
In een wijk als Bilgaard liggen bouwkansen. Het aantal kleine huishoudens neemt hier toe, waardoor het aantal inwoners afneemt. Door extra te bouwen komen er meer mensen bij: hiermee zijn winkels en andere voorzieningen makkelijker te behouden.
Naast de genoemde doelstellingen moet Leeuwarden ruimte bieden aan 1500 studentenstudio’s. Tweehonderd hiervan zijn al gepland in de binnenstad. Voor de overige 1300 studentenonderkomens kijkt de gemeente straks bijvoorbeeld naar het Spoordokgebied.
Verder is het de bedoeling om het aantal flexwoningen voor ‘spoedzoekers’ uit te breiden. Leeuwarden heeft bij de Snekertrekweg al 200 van zulke ‘bouwpakkethuizen’. De stad heeft behoefte aan nog eens 300. Ze zijn bedoeld voor mensen die om allerlei redenen dringend woonruimte nodig hebben.
In Heechterp worden 580 woningen gesloopt en nieuw gebouwd. Zoiets kan in de toekomst ook gebeuren in het Valeriuskwartier, meldt de nota. De gemeente en corporatie Elkien werken daar straks aan de ‘herstructurering’ van 700 woningen. Nog niet duidelijk is of dit sloop dan wel renovatie betekent.
In het algemeen moet 30 procent van alle nieuwbouw straks uit sociale huurwoningen bestaan. Nog eens 40 procent is gereserveerd voor betaalbare koop- of middenhuurwoningen.
Nieuwbouwwoningen hoeven voortaan niet langer een minimumoppervlakte van 65 vierkante meter te hebben. Straks is 50 vierkante meter gebruiksoppervlak voldoende.
<FD.27.09.2024>