Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

LEEUWARDEN | woningbouw Middelsee kan los: juridische horden genomen

Alle juridische horden zijn genomen voor Frieslands grootste nieuwbouwwijk Middelsee bij Leeuwarden. De bouw van 2175 woningen is nu alleen nog afhankelijk van de markt.

Niemand is naar de Raad van State gestapt om het bestemmingsplan voor Middelsee II en Barrahûs tegen te houden. Voor de gemeente betekent dit goed nieuws: ze maakte het maandag bekend in een persbericht.

Veel juridische procedures

Vrijwel iedere Leeuwarder nieuwbouwwijk was de afgelopen decennia onderwerp van juridische procedures. Vooral stadsdeel De Zuidlanden bezorgde de gemeente veel gedoe. Ze maakte namelijk voor ieder deelwijkje een apart bestemmingsplan. Telkens stapten tegenstanders naar de Raad van State. Dit leverde bouwvertraging op voor deelwijkjes als Techum en Wiarda.

Daarom besloot de gemeente een andere aanpak te kiezen in Middelsee, het gebied tussen de Overijsselselaan en de spoorweg naar Heerenveen. Voor de eerste fase werd een bestemmingsplan gemaakt met ruimte voor 600 huizen. Daarna besloot ze in één keer de bouw van ruim 2100 woningen mogelijk te maken voor de tweede fase.

Weerstand tegen De Hem

Het bestemmingsplan hiervoor werd in februari vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna konden eventuele bezwaarmakers nog de gang naar de Raad van State maken, maar dit gebeurde niet. Dit betekent dat de gemeente, projectontwikkelaars en corporaties niet bang hoeven zijn voor tussentijdse rechtszaken; ze hebben tot in de verre toekomst de handen vrij om te bouwen.

Dat ligt anders bij De Hem, een deelgebied van De Zuidlanden, pal ten zuiden van Goutum. De gemeenteraad buigt zich komende woensdag over dit bestemmingsplan. De weerstand in Goutum en in natuurbeschermingskringen is groot. Het staat dan ook al vast dat de Raad van State zich hier nog eens over moet buigen.

(LC 16 mei 2023)

Deel dit bericht :