Leeuwarden krijgt er na de zomer een fors stadspark bij. Op de sportvelden langs de Insulindestraat groeit nu een maisdoolhof, er ligt een crossbaantje en er bloeien kleurige bloemen.
Al jaren liggen de uitgestrekte sportvelden naast het oude Cambuurstadion er verlaten bij. Vroeger speelde VV Leeuwarden hier, later bleef het beschikbaar voor trainingen van Cambuur. De laatste tijd zag je er zelden meer mensen lopen. Het complex bleef goed afgesloten voor de veiligheid rond het stadion.
Avontuur kan beginnen
Nu Cambuur verhuist, verschiet het gebied van kleur. Vanaf de Insulindestraat zijn oranje bloemen zichtbaar, met hierachter hoge maisstengels. Dit springt natuurlijk ook in het oog bij de bezoekers van wijkcentrum De Klomp, het vroegere clubgebouw van VV Leeuwarden.
Toch lopen veel wijkbewoners dit gebied niet zomaar in, zelfs niet als de hekken overdag openstaan. ,,Ze zijn best terughoudend’’, zegt Bauke Lodewijk van de gemeente, ,,maar we hopen dat dit straks verandert.’’
Begin september wil hij scholen uitnodigen om hier een kijkje te nemen. Hij verheugt zich op wat er dan gebeurt. Als kinderen eenmaal weten wat hier te doen is, dan begint het avontuur: ,,Ik hoop dat ze dan thuis vertellen dat ze hier gaan voetballen of op de crossbaan fietsen.’’
‘Dat mag niet’
,,Dan zeggen die ouders misschien: ‘dat mag helemaal niet’. En dan antwoorden hun kinderen: ‘jawel hoor, nu wel’.’’ Dan worden de volwassenen vanzelf nieuwsgierig en komen ze hier straks ook, verwacht hij.
Lodewijk houdt zich bezig met ‘placemaking’. Dit betekent dat de gemeente wijkbewoners betrekt bij de veranderingen in het gebied. Volgend jaar begint namelijk de bouw van 500 huizen.
Dwars door het gebied komen nieuwe wandelroutes die de omringende straten met elkaar verbinden. De tijdelijke groene inrichting biedt wijkbewoners alvast de kans om het gebied te verkennen en in gebruik te nemen.
Verstoppertje spelen
De gemeente besloot de contouren van de nieuwe bouwblokken zichtbaar te maken met verschillende soorten beplanting. Je ziet allerlei soorten bloemen en planten.
,,Kijk, ik laat je het maisdoolhof zien’’, zegt Lodewijk en hij beent vooruit naar een veld maisplanten. ,,Ze kwamen eerst slecht op, maar toen het warmer werd, gingen ze toch groeien.’’ Nog even en kinderen kunnen hier dwalen tussen de hoge stengels.
,,Je kunt hier straks ook goed verstoppertje spelen.’’ Verderop schieten zonnebloemen op. Het zaaien was nog best een gedoe. ,,Ik wist niet dat hier zoveel kraaien zaten’’, verzucht Lodewijk. Ze deden hun best om alle pitten op te vreten.
Beweging voor volwassenen
Ten noordoosten van het stadion heeft de gemeentelijke buitendienst heuveltjes aangelegd, bedekt met rul zand. ,,Dit is de crossbaan’’, zegt Lodewijk. Hij verzon dit idee zelf, denkend aan zijn zoontje, die in zijn buurt maar weinig speelruimte heeft. ,,Ik vroeg me af wat hij leuk zou vinden’’. Nou, een crossbaantje dus.
Iets verderop verschijnen straks goaltjes in het gras: ,,Daar mogen kinderen voetballen.’’ In de zuidoosthoek ligt een zonneweide. Die is bedoeld als rustplek, bijvoorbeeld voor mensen die willen picknicken of een boek lezen.
,,Ik hoop dat volwassenen hier ook naar toe komen’’, zegt Lodewijk. Wandelend door het gebied registreerde zijn stappenteller binnen de kortste keren zesduizend passen. Je kunt hier dus gezond bewegen, precies wat de gemeente wil stimuleren in deze wijk.
Maiskolf: voor vogel of mens?
Bovendien is het hier veilig, zegt Lodewijk. ,,Er staan hekken omheen, er komen geen auto’s.’’ Het is de bedoeling op verschillende plekken openingen te maken, zodat je er van alle kanten in kunt. Vooralsnog is het park ’s avonds wel na tien uur afgesloten.
Of dit zo blijft, hangt van de ervaringen af. ,,We kijken hoe het gaat’’, zegt Lodewijk. Lang niet alles is strak gepland, er is veel improvisatie. Wat te doen met de honderden maiskolven die nu groeien? Misschien zijn ze voor de vogels, of zouden mensen ze ook lusten?
Voor wijkbewoners die samen koken in het wijkcentrum is een strook ingericht met groenten en kruiden. Er lopen ook al heel lang kippen achter De Klomp. Die zijn niet bedoeld om op te eten, maar zelf lusten zij de maiskorrels vast graag.
Blauw en geel: Cambuur
De woningbouw komt niet ineens, het gaat in stapjes. Geleidelijk verdwijnt deze groene idylle dus, maar er zullen nog jarenlang stukken grond beschikbaar blijven voor kinderen, verwacht Lodewijk. Uiteindelijk krijgt de nieuwe buurt een park met waterpartijen.
Deze week is het gebied al even opengesteld voor Oekraïense kinderen, die tijdelijk in Leeuwarden op bezoek zijn. Misschien hebben ze de vlagkleuren van hun land herkend in de bloementinten.
Aan de westkant van het gebied bloeit namelijk een mix van gele en blauwe vlas. Deze kleurencombinatie verwijst uiteraard naar voetbalclub Cambuur, die dit weekeinde voor het eerst aan de westkant van de stad speelt. De historische verhuizing bood de kans voor de metamorfose die nu op de oude plek is begonnen.
<LC.15.08.2024>