Mbo’ers bieden Friese bestuurders een woonmanifest aan. Een oproep voor meer betaalbare woningen in het dorp nabij de stad, vrienden en familie, basisvoorzieningen en het werk.

Wethouders Jelle Zoetendal van Heerenveen, Bert Koonstra van Noardeast-Fryslân, Hein de Haan van Leeuwarden, Sipke Hoekstra van Smallingerland en Erik de Groot van Harlingen nemen het document donderdagmiddag in ontvangst tijdens de bijeenkomst Takomstmuzyk in Leeuwarden.

Het manifest is een initiatief van De Uitkijkers, een platform dat zich bezighoudt met de toekomst van Noord-Nederland. Een groep van ruim vijftig studenten van Firda werkte de afgelopen maanden mee aan de totstandkoming. Hun geluid: ‘Wonen gaat niet alleen over de vier muren waarin we leven, maar ook over de omgeving. Een betaalbare woning betekent niet alleen een dak boven je hoofd, maar draagt ook bij aan ons welzijn, geluk en aan de verbondenheid met de gemeenschap in onze buurt of ons dorp.’

Mbo’ers in Friesland willen het liefst wonen in de regio waar zij zijn opgegroeid en waar familie en vrienden wonen. ,,Ze wisselen niet zo snel van woonplaats voor een baan of opleiding. Ze hebben familie, vrienden en werk in hun omgeving en zien geen reden om te verhuizen, tenzij ze een partner vinden die ergens anders woont. Ze waarderen de rust en ruimte in Friesland’’, aldus Planbureau Friesland.

Maar in veel Friese dorpen en steden is het voor starters al jaren erg lastig om een betaalbaar huur- of koophuis te vinden. Toch is er in de Woondeals tussen Rijk, provincie en gemeenten geen extra aandacht voor de woningnood onder jongeren. Het manifest is daarom ‘een roep om verandering en een pleidooi voor betaalbare en toegankelijke woningen’.

Tieme Sinnema (19) uit Ureterp,

eerstejaars IT-student

,,Ik heb soms het gevoel dat bouwbedrijven voor het geld gaan en niet voor de mensen. Er worden steeds grotere en grotere huizen gebouwd en ik denk dat daar ook grotere winsten op behaald worden. Ik woon nu nog thuis en dat bevalt me prima, maar ik hoop wel op mijn 21ste het huis uit te zijn. Dan wil ik een niet te grote, goedkope woning op fietsafstand van mijn opleiding, in Drachten of Ureterp. Een studio (een appartement bestaande uit één grote kamer en een aparte badkamer, red.) van 30 vierkante meter vind ik meer dan genoeg. Maar in onze regio zijn weinig betaalbare starterswoningen te vinden.

Ik ben voorstander van de 15 –minutenstad, een stad waarin bewoners binnen een kwartier wandelen of fietsen alle essentiële voorzieningen bereiken. Mijn idee is om wooncomplexen in de stijl van grachtenpanden te bouwen. Die hebben drie verdiepingen: winkels op de begane grond, kleine studio’s op de eerste verdieping, twee grotere stu-dio’s op de tweede verdieping en op de derde een ruim appartement. Omdat de afmetingen variëren, verschillen de woningen ook in prijs waardoor er aanbod is voor elke doelgroep. Geen grachtenhuis is hetzelfde waardoor deze woningen speciaal worden.’’

Stijn Smits (17) uit Burgum,

tweedejaars student accountmanagement

,,In de media gaat het voortdurend over de wooncrisis, maar ik heb niet echt het idee dat dit goed wordt aangepakt, dat de woningnood onder jongeren de aandacht heeft van politici. Zeker niet als je kijkt naar Friesland. In de grote steden zullen ze er wel druk mee zijn. Daar wordt flink gebouwd en vast ook voor starters. Maar dat zie ik in de dorpen in onze regio niet.

Het liefst zou ik zo spoedig mogelijk de deur uit gaan, zodat ik mijn eigen leven kan beginnen, maar met de huizenprijzen van tegenwoordig woon ik waarschijnlijk nog wel een tijdje thuis. In ieder geval tot ik een vaste baan heb en genoeg verdien voor een hypotheek. Met de prijzen van tegenwoordig word je haast gedwongen om te wachten met een eigen huis tot je verkering hebt, zodat je samen iets kunt kopen en de lasten kunt delen. Ik hoef niet per se gelijk in een groot huis te wonen, een woning met een keuken en twee slaapkamers is ook al goed. Het liefst wel met de belangrijke voorzieningen op fietsafstand. Ik wil absoluut niet in Burgum blijven wonen, maar in een dorp waar net iets meer te beleven is. Ik wil wel in Friesland blijven. Mijn roots liggen hier.’’

Cilla Reitsma (19) uit Oudega (Sm.),

tweedejaars pedagogisch medewerker

,,Ik heb altijd gezegd: ik wil op mijn 21ste, 22ste uit huis. Of dit gaat lukken weet ik niet, maar ik heb nog wel even tijd. Ik kijk al wel om me heen en zie dat er een tekort is aan betaalbare huizen. Hierdoor blijven veel mensen langer bij hun ouders wonen. Dat zie ik ook bij mijn zus van 21 en haar vriendinnen. Op verschillende plekken zijn ze wel bezig met huizen bouwen, maar er wordt te weinig naar jongeren gekeken. Ik hoop dat het Woonmanifest hier verandering in brengt. Met klasgenoten heb ik een plan bedacht voor kleine woningen met gedeelde voorzieningen: tiny houses met een keuken en een badkamer in een apart gebouw. Een beetje het campinggevoel. Zo kun je met een hele vriendengroep ergens wonen. Op jezelf en toch samen. Dat lijkt me wel gezellig. Als dit gebouwd zou worden en ik kreeg een woning aangeboden, dan zou ik hier wel ja op zeggen. Maar dan wel in Friesland. Iedereen die ik ken, woont hier. Het is fijn om lekker dichtbij te blijven. Ik heb ook altijd gezegd dat ik later in Ureterp wil wonen. Hier komt mijn familie vandaan. Als ik in dit dorp ben, voel ik me gelijk thuis.’’

<LC 14.12.23>

Deel dit bericht :