Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Middenhuurwet aangepast hogerhuur nieuwbouw mogelijk

Den Haag Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel.

Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

In het eerste voorstel van zijn wet was deze zogeheten nieuwbouwopslag nog 5 procent. De verhoging komt boven op de voorgestelde maximale huurprijs voor de middenhuur van 1123 euro, waardoor huurders in die nieuwbouwwoningen maximaal 1235 euro kunnen gaan betalen.

Met de aanpassing wil De Jonge ontwikkelaars overhalen alsnog te gaan bouwen in het middensegment. Bovendien wil hij bouwers tegemoetkomen die al plannen hadden voordat de minister zijn regulering aankondigde. De Jonge denkt dat de hogere opslag veel projecten uit het slop kan trekken. Voor andere maatregelen die projecten los moeten trekken, was immers veel animo.

De minister komt met de aanpassingen nog voordat de Raad van State het advies heeft uitgebracht. Hij wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan beleggers. Hij wil niet spreken over een knieval aan de beleggers, die zich eerder luid verzetten tegen zijn wet. „Maar onzekerheid over de regulering speelt ons wel parten.”

Het wordt nog spannend of de wet het gaat halen. De VVD heeft zich er openlijk tegen gekeerd, en het is de vraag of de BBB het voorstel steunt. In de Eerste Kamer kan die partij het verschil maken. De Jonge wil de wet op 1 juli 2024 in laten gaan.

<LC 10.11.23>

Deel dit bericht :