Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Project Warm Heeg

HEEG Het wordt een spannende tijd voor het project Warm Heeg. Op 1 juli moet 75 procent van de Hegemers getekend hebben voor warmtelevering vanuit de Hegemer Mar.

De wervingscampagne voor het aquathermieproject ging maandag van start vanuit het campagnekantoor in de Harinxmastrjitte. Om het eigen warmtebedrijf van het dorp in de toekomst gezond te laten draaien moeten 860 huishoudens overstappen. Daarvoor krijgt elke woning de komende zes weken een uitgebreide klantbrochure in de bus of aan de deur uitgereikt. Vrijwilligers gaan op pad met brochures die geadresseerd zijn zodat geen enkel huis wordt overgeslagen.

Ook de vakantiewoningen niet. Daarvoor ging het vrijwilligersteam met Hemelvaart op pad om de recreanten in hun huisje te kunnen treffen. Het leverde de eerste drie inschrijvingen op. Warm Heeg voert de campagne met de slogan: ús doarp, ús mar, ús kâns. Het project, dat landelijk behoort tot de proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW), zorgt dat inwoners van het gas af kunnen en een afleverset krijgen in plaats van een CV-ketel.

Elektrisch koken

Het betekent dat deelnemers over moeten stappen op inductiekoken. De investering hiervoor komt voor eigen rekening. Alleen bij huurders zorgt Elkien ervoor dat deze omschakeling naar elektrisch koken betaald wordt. Wel krijgt iedere deelnemer 3325 euro subsidie en 1000 euro korting op de aansluitkosten. In april kon Warm Heeg de tarieven vaststellen die tot 2027 vaststaan. ,,Met de gasprijs is dat nog maar afwachten’’, stelde Lucie Gelderblom, één van de trekkers van het eerste uur.

De warmte wordt straks onttrokken aan de energie uit het water. Dat wordt in de zomer opgeslagen in een diepe aardlaag en via een dorpswarmtenet naar de woningen gepompt. Het is niet zo dat er straks water uit de Hegemer Mar door de leidingen stroomt. Het project kreeg miljoenen subsidie. Als de limiet van 75 procent niet gehaald wordt, moet alle subsidie die nog niet uitgegeven is, terugbetaald worden, aldus Gelderblom.


<LC 23 mei 2023>

Deel dit bericht :