Schier wil Europees geld in huizen steken

SCHIERMONNIKOOG – Woningen, gebouwen en personeelshuisvesting. Inwoners van Schiermonnikoog verkiezen huizenbouw boven een klimaatbestendig fietsnetwerk, herinrichting van het dorpscentrum en een toekomstbestendige veerhaven.

Dat is de uitkomst van een digitale consultatie van inwoners over de besteding van een deel van 10 miljoen euro, die Schiermonnikoog van de Europese Unie kan krijgen.

De meeste stemmen van de inwoners gingen naar duurzame en betaalbare huizen, gevolgd door maatschappelijke gebouwen klaarmaken voor de toekomst en tijdelijke huisvesting voor seizoenspersoneel. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaan de vrije miljoenen ook naar deze zogenaamde buitenkansprojecten. Respectievelijk 1,5 miljoen, 2 miljoen en 750.000 euro. De gemeenteraad heeft het laatste woord.

Daarnaast is er 450.000 euro als bijdrage voor ontwikkeling van de Gouden Driehoek (het gebied bij de witte vuurtoren, tussen dorpshuis, oude centrale en oud KNRM-gebouw), waaronder de bouw van een Maritiem Centrum valt. Dat project eindigde na het uitbrengen van 230 stemmen (een kwart van de inwoners) op de vierde plaats van tien geselecteerde bestemmingen.

De bestuurders reserveerden eerder zelf al 4 miljoen euro voor het project ‘zorg op het eiland’, vanwege ‘het grote draagvlak dat in de mienskip en bestuurlijk duidelijk aanwezig is’. Doel is dat Schiermonnikogers zo lang mogelijk prettig en zelfstandig op het eiland kunnen blijven wonen.

Voor de laatste 1,3 miljoen euro kunnen Schiermonnikogers zelf projecten indienen, die ze ook zelf mogen uitvoeren. De gemeente kan daar bovenop bijna een miljoen euro krijgen voor de uitvoering van het proces.

Compensatie of geen compensatie

Schiermonnikoog krijgt de 10 miljoen euro vanuit de zogenaamde Europese Herstel en Veerkrachtfaciliteit. Dat is een subsidiepot om te herstellen van de energie- en coronacrisis en mag Schiermonnikoog besteden aan leefkwaliteit op het eiland. Voorwaarde is dat er lokaal draagvlak is voor de projecten en dat die uiterlijk in maart 2026 zijn beschikt.

Het geld kwam beschikbaar, nadat de regio en demissionair klimaatminister Rob Jetten afgelopen zomer een bestuursakkoord hadden ondertekend over gebiedsinvesteringen rondom de aanleg van kabels tussen windparken op de Noordzee en de Eemshaven. Als onderdeel van een pakket van 500 miljoen euro aan compensatie voor vijf regio’s, waar de komende acht jaar elektriciteit vanaf zee wordt aangesloten. Het kabinet wil zo de impact van onder andere elektriciteitskabels en de aansluiting op hoogspanningsstations op de leefomgeving verminderen.

‘Dit staat volledig los van eventuele compensatie als gevolg van de aanleg van energie-infrastructuur’, valt niettemin te lezen in het rapport Keuze Buitenkans-projecten . ,,Dit is compensatie voor alle activiteiten in het gebied. Plannen voor wind op zee, maar ook gaswinning en drukke scheepvaart”, stelt burgemeester Ineke van Gent in een reactie. ,,Dit staat los van de discussie over aanlanding op zee.”

De oostkant van Schiermonnikoog is nadrukkelijk in beeld voor de kabelroute naar de Eemshaven, maar een beslissing daarover is nog niet genomen.

<LC.11.01.2025>

Deel dit bericht :