Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Sloop Cambuurstadion pas van start in 2025

Leeuwarden – Cambuur vertrekt, maar het oude stadion verdwijnt nog niet. Pas in de loop van volgend jaar wordt gestart met de sloop. Eigenaar Leyten wil er tegen de 350 woningen bouwen.

Dit kan ‘gefaseerd’. Enkele tribunes gaan in 2025 tegen de vlakte, maar het hoofdgebouw aan het Cambuurplein blijft mogelijk nog jaren staan, denkt Folkert Leijten. Namens Leyten BV tekende hij vrijdagmiddag met wethouder Hein de Haan de afsprakenvoor herontwikkeling van het gebied.

Poëzie in het Liwwadders

Dit deden zij op de middenstip, voorafgaand aan de laatste officiële wedstrijd. Melvin van Eldik droeg in het Liwwadders een nieuw gedicht voor ter herinnering aan het verleden van SC Cambuur op deze plek.

Zijn tekst zal later te lezen zijn op een poëzietableau, dat in de nieuwe buurt een plekje krijgt. Ook bij het nieuwe stadion komt zo’n tableau, vertelde wethouder Hein Kuiken.

Leyten praat al jaren met de gemeente over de toekomstige huizenbouw, zowel op de stadionlocatie als op de naburige velden waarop vroeger VV Leeuwarden speelde. In het totale gebied komen 500 tot 550 woningen, verwachten de ontwikkelaar en de wethouder nu.

WoonFriesland loopt voorop

De eerste bouwstroom komt over een jaar op gang met 45 sociale huurhuizen van corporatie WoonFriesland. Ook Elkien heeft al vergevorderde plannen, vertelde wethouder De Haan. Later volgt de bouw door ontwikkelaar Leyten, die het stadion in 2010 heeft gekocht voor 7,2 miljoen euro.

Alleen al op het westelijke stadionterrein bij het Cambuurplein hoopt Leyten circa 100 woningen kunnen bouwen. Het grootste deel hiervan bestaat uit appartementen, zowel koop als huur.

,,We zijn in gesprek met Woonzorg Nederland’’, vertelde Leijten. Deze corporatie zou ouderen kunnen huisvesten in een deel van de nieuwbouw. Buiten de stadiongrond zal Leyten nog eens 150 woningen bouwen op de gemeentelijke sportvelden.

Boom op middenstip

Leyten heeft nog geen uitgewerkte architectonische ontwerpen. De start van de nieuwbouw zal dan ook zeker nog anderhalf jaar op zich laten wachten. De bouwstroom loopt door tot 2029 en mogelijk nog langer. Dit hangt mede af van de vraag op de woningmarkt. Mogelijk zal een vierde ontwikkelaar nog zo’n dertig woningen bouwen op het stadionterrein.

Afspraak is dat de vorm van het huidige speelveld als groen gebied behouden blijft. Op de voorlopige plaatjes staat een boom afgebeeld op de middenstip. Ook de vorm van de tribunes blijft herinnerd in de gedaante van de nieuwbouw.

Toekomst De Klomp

Hierbij gaat het deels om appartementen, maar ook om ,,grondgebonden woningen van vier lagen’’, vertelde Leijten. Zowel de straatnamen als andere elementen zullen verwijzen naar het voetbalverleden.

In de buurt bestaan zorgen over het behoud van De Klomp, het buurtcentrum dat tijdelijk is gehuisvest in het voormalige clubgebouw van VV Leeuwarden. Dit onderkomen gaat plat, maar de functie kan daarna eventueel verhuizen naar het stadionhoofdgebouw, zolang dit nog niet afgebroken is.

<LC12.05.2024>

Deel dit bericht :