Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Sloop flats in Leeuwarder wijk Heechterp begint in september

LEEUWARDEN – Woningcorporatie Elkien begint in september met de afbraak van ruim zeventig woningen aan de oostzijde van de Leeuwarder wijk Heechterp. De nieuwbouw is in 2026 klaar.

Wie door de Beukenstraat tussen de Schieringerweg en Magnoliastraat loopt, ziet nu al veel sloophekken staan. Het strippen van de leegstaande gebouwen is namelijk al begonnen. Na de zomer start de daadwerkelijke sloop.

Oplevering in 2026

‘Eerst worden 24 woningen aan de Schieringerweg gesloopt, daarna de Beukenstraat en als laatste de Magnoliastraat’, schrijft Baukje Bergsma namens de woningcorporatie. In totaal verdwijnen er 76 portiekflatwoningen.

Per woningblok duurt de sloop ongeveer vier weken. ‘We bouwen in totaal 80 woningen terug. Dit zijn 2 appartementencomplexen en 3 woningblokken met grondgebonden woningen’. Dijkstra Draisma begint dit jaar al met deze nieuwbouw met onderdelen uit de Friese huizenfabriek. De oplevering van de nieuwe appartementen wordt verwacht in het voorjaar van 2026.

Wilgenflat

Elkien sloopt uiteindelijk 576 flatwoningen in de wijk. Hiervoor komen honderden nieuwe sociale huurwoningen in de plaats. Dit gebeurt stapsgewijs: telkens wordt nieuwbouw aangeboden aan huurders van woningen die later op het programma staan voor sloop.

De grote operatie begon met de bouw van 36 nieuwe sociale huurwoningen in de Wilgenstraat. Deze zijn afgelopen voorjaar opgeleverd en in gebruik genomen.

576 flatwoningen gesloopt

Heechterp is in de jaren vijftig en zestig gebouwd. De meeste woningen zijn door de jaren heen wel gerenoveerd, maar het is onmogelijk om ze tegen redelijke kosten nog te laten voldoen aan de eisen van de huidige tijd.

Vandaar de grootschalige aanpak van het project Heechterp Vernieuwt. Een deel van de Beukenstraat is vanwege de werkzaamheden lange tijd afgesloten voor doorgaand verkeer.

<LC.10.07.2024>

Deel dit bericht :