Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Sociaal medium niet genoeg

Het sociaal minimum is voor de meeste huishoudens niet genoeg om rond te komen en moet ‘substantieel omhoog’.

Dat zegt de Commissie sociaal minimum in haar eerste rapport. Afhankelijk van hun situaties komen huishoudens op het sociaal minimum 50 tot bijna 500 euro per maand te kort. Slechts enkele groepen, onder wie AOW’ers, hebben genoeg geld om rond te komen én mee te komen in de maatschappij.

Het kabinet moet op korte termijn ingrijpen, zegt de commissie. De bijstand en het minimumloon moeten omhoog, ‘en eventueel ook de huurtoeslag’.

Ook zou het kabinet kindregelingen moeten verhogen, vooral voor oudere kinderen. Uit berekeningen van de commissie samen met budgetinstituut Nibud en het Centraal Planbureau blijkt dat vooral grotere minimagezinnen in de problemen komen. Ook lopen tekorten op als de kinderen ouder zijn. De ingrepen die nodig zijn kosten samen zo’n zes miljard euro.

Gezinnen hebben bovendien een ‘flexbudget’ nodig, vindt de commissie. Om te voorkomen dat ze bij financiële tegenvallers direct in de geldproblemen komen. Een flexbudget moet schokken kunnen opvangen en zo ook voorkomen dat het kabinet steeds incidentele maatregelen moet nemen om te voorkomen dat grote groepen huishoudens problemen krijgen om hun rekeningen te betalen.

<FD 1 juli 2023>

Deel dit bericht :