LEEUWARDEN – Ouderenwooncentrum Swettehiem in Leeuwarden wordt over enkele jaren gesloopt voor nieuwbouw. In het gebied er omheen komen maximaal 300 nieuwe woningen.
Dit maakten de gemeente en WoonFriesland maandag bekend tijdens twee bijeenkomsten met bewoners en omwonenden. De nieuwbouw begint op zijn vroegst in 2028.
De 129 ouderenwoningen hebben nu ,,een matig comfort’’, zei Maurice Endeman van WoonFriesland tijdens de presentatie voor de buurt. De energielasten zijn hoog, de energielabels variëren sterk. Bewoners klagen ook over de gehorigheid van de blokverwarming.
,,Wij willen het hele gebouw daarom slopen’’, vertelde Endeman. Alle huurders krijgen een nieuwe sociale huurwoning aangeboden in de nieuwbouw. Die moet toekomstbestendig zijn. ,,Wij kijken vijftig tot tachtig jaar vooruit.’’
Afbraak kan alleen als 70 procent van de huurders akkoord gaat. De vraag zal waarschijnlijk in 2026 aan hen worden voorgelegd: de voorbereiding neemt nog veel tijd in beslag. WoonFriesland wil het liefst eerst nieuw bouwen en erna pas slopen, zodat huurders in een keer ‘over kunnen’ naar hun nieuwe appartement. Het is ook de bedoeling om de veertig plekken met 24-uurszorg naast Swettehiem te vervangen.
Het complex was lange tijd eigendom van de landelijke corporatie Habion. Die wil zich uit Friesland terugtrekken en besloot in 2022 om Swettehiem af te stoten. Onder druk van de gemeente werd het complex uiteindelijk verkocht aan WoonFriesland.
Met deze lokale corporatie zijn namelijk de beste afspraken te maken voor herontwikkeling tot een nieuwe woonzorgzone, redeneerde PvdA-wethouder Hein de Haan. Westeinde moet een van de Leeuwarder ‘topzones’ voor ouderen worden. Niet overal kan de ouderenzorg op peil blijven, maar rond het nieuwe Swettehiem wel.
,,Wij zijn heel blij met de plannen’’, zei voorzitter Jan van der Meulen van de bewonerscommissie. De combinatie van zorg en wonen voor ouderen is hiermee voor de lange termijn verzekerd, verwacht hij.
De gemeente biedt WoonFriesland de kans om voor de nieuwbouw gebruik te maken van gemeentelijke grond in de omgeving. Het sportpark, het basketbalveld en de verdere omgeving worden hierbij betrokken. Dit biedt kansen om de woonruimte te verdubbelen, tot maximaal 300 woningen in het hele gebied. Mensen in de omgeving schrikken hiervan. Veel eigenaren van de omringende koopwoningen zijn gehecht aan de speel-mogelijkheden in dit ‘groene hart’ van Westeinde.
,,Er zullen belangenconflicten ontstaan’’, erkende wethouder De Haan. Er moet voldoende ruimte blijven voor ,,hoogwaardig groen, sport en ontmoeting’’, stelde hij. WoonFriesland belooft de omgeving nauw te betrekken bij de planvorming.
Op basis van presentatie vreesden sommige omwonenden even dat ook hun huis wordt gesloopt, maar dat is zeker niet de bedoeling, beloofde Endeman. ,,We gaan de vaart niet over.’’
Volgend jaar hoopt WoonFriesland de eerste plannen te kunnen presenteren. Daarna volgt nog een lang proces dat moet uitmonden in een nieuw stedenbouwkundig plan en een nieuw omgevingsplan (bestemmingsplan).
<LC.17.07.2024>