Zelf stroom opwekken met zonnepanelen heeft een belangrijk voordeel: de salderingsregeling. Door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, komt er geld binnen. Dat voordeel lijkt te verdwijnen. Vijf vragen over stroom opslaan in een thuisbatterij.
De salderingsregeling. Wat is het precies en wat brengt de toekomst?
De salderingsregeling is ooit in het leven geroepen om het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Salderen is feitelijk niet meer dan dat je de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet mag wegstrepen tegen je totale stroomverbruik, inclusief leveringstarief en energiebelasting. Gebruik je per jaar 3500 kilowattuur (kWh) stroom en lever je dankzij je zonnepanelen 2000 kWh terug, dan betaal je 1500 kWh. Lever je meer terug dan je gebruikt, dan krijg je daarover een terugleververgoeding. Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs afbouwen. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Bezitters van zonnepanelen kunnen dan nog wel een vergoeding krijgen voor de stroom die ze leveren aan het net. De Tweede Kamer stemde vorige week in meerderheid in met de afbouw. Maar minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft er nog een klus aan de afbouw door de Eerste Kamer te loodsen. Daar liggen de politieke verhoudingen anders dan in de Tweede Kamer.
Salderen was bedoeld om mensen over te halen zonnepanelen te nemen. Is die stimulans niet meer nodig?
Jawel.
Maar salderen betekent ook dat de staatskas veel geld misloopt. Mensen zonder zonnepanelen kunnen bovendien niet salderen. Zij betalen daardoor feitelijk voor het voordeel dat de zonnepaneelbezitter wel heeft. Dat is een van de redenen waarom het kabinet van salderen af wil. Om toch zoveel mogelijk rendement van je zonnepanelen te hebben, zou je kunnen investeren in een thuisbatterij.
Wat doet een thuisbatterij?
De zonnepanelen op het dak produceren stroom als het licht is, ook op momenten dat we die niet volledig gebruiken. Een huishouden gebruikt volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal gemiddeld 30 procent van de met zonnepanelen opgewekte stroom direct zelf. De rest gaat terug naar het net. Het te veel aan stroom dat je overdag opwekt, zou je kunnen opslaan in een thuisbatterij. Zodra je die stroom bijvoorbeeld in de avond weer nodig hebt, haal je die uit de batterij. De opslagcapaciteit van de batterijen varieert, van ongeveer 3 kWh tot 12 kWh. Door de stroom thuis op te slaan en te gebruiken, belast je het toch al overbelaste stroomnet minder.
Dat klinkt erg groen. In Duitsland wordt er veel gebruik van gemaakt. Moeten wij dus ook direct zo’n batterij plaatsen?
Nou nee, zegt in elk geval Milieu Centraal. De productie van de batterijen is bijvoorbeeld niet erg milieuvriendelijk. Daarvoor zijn metalen als lithium, koper en nikkel nodig. Wie een thuisbatterij wil aanschaffen moet bovendien met nogal wat zaken rekening houden. De aanschaf is prijzig. Grofweg kun je rekenen dat opslag van 1 kWh stroom je 750 euro kost. Voor een thuisbatterij van 4 kWh ben dus al gauw 3000 euro kwijt. Daarnaast moet je ruimte in huis hebben. Geadviseerd wordt voor een thuisbatterij een vierkante meter ruimte te reserveren. Ook zijn er vraagtekens over het ontlasten van het net. Op een prachtige zomerse dag kan het gebeuren dat je panelen meer stroom produceren dan bijvoorbeeld de 6 kWh die je batterij kan opslaan. In dat geval lever je toch weer aan het net. Op winterse dagen kan het weer gebeuren dat je panelen te weinig produceren om je batterij te vullen.
Wat kun je wel doen?
Je kunt er vanuit gaan dat de salderingsregeling in de huidige vorm gaat verdwijnen. Dan blijft het slim om te investeren in zonnepanelen, al was het maar om je eigen groene stroom te gebruiken en niet die van het energiebedrijf. Ook kun je hopen op voortschrijden van de techniek en toenemende concurrentie als het gaat om thuisbatterijen. Dat kan ertoe leiden dat batterijen in de toekomst goedkoper worden. Milieu Centraal oppert het idee van buurtbatterijen. Een grote batterij in een straat met veel zonnepanelen waar stroom centraal wordt opgeslagen. Maar vooral is het idee dat je meer gebruik maakt van de stroom die je zelf opwekt. Laad je telefoon en laptop overdag op als het buiten licht is. Gebruik je vaatwasser en wasmachine op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren.