Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Verduurzaming gaat te langzaam

Verduurzaming gaat huurders in koude of tochtige woningen niet snel genoeg. Dit blijkt uit het rapport over het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond.

Afgelopen jaar hebben honderden huurders een melding gedaan op het Meldpunt Energiealarm. Drie kwart van de melders woont in een slecht geïsoleerde woning en heeft last van kou of tocht in huis. “Wij stoken alleen in de woonkamer en de slaapkamer van mijn zoon, en nog moesten wij vorig jaar 800 euro bijbetalen,” meldt een huurder bij een kleine particuliere huisbaas in Utrecht. “Het is een vochtig huis met schimmel.”

Verhuurders weigeren 9 op 10 keer verduurzaming

60% van de melders heeft de verhuurder gevraagd om maatregelen te nemen. Meestal ging dit om betere isolatie en om het vervangen van enkelglas door isolerend glas. In 86% van de gevallen weigerde de verhuurder iets te doen. Als reactie kregen huurders vaak te horen dat de maatregelen te duur zijn en niet interessant.

Hoge energierekening tot 2030

Ondanks dat deze huurders al zuinig leven om de energierekening te verlagen, betaalt 40% nog steeds meer dan €200 per maand aan energie, 12% zelfs meer dan €300. Pas na 2030 mogen verhuurders woningen met de slechtste energielabels niet meer verhuren. Woningcorporaties hebben zichzelf als doel gesteld na 2028 geen woningen met slechte energielabels meer te hebben.

We zien dat veel corporaties al hard aan de slag zijn. Maar particuliere verhuurders komen nog nauwelijks in actie. Of je nu huurt bij een corporatie of particuliere verhuurder, het kan nog vier tot zes jaar duren voordat je slechtgeïsoleerde woning is aangepakt. Ondertussen zit de huurder met een te hoge energierekening en een oncomfortabele woning.

Marlies Dijkstra, van het energieteam van de Woonbond.

Minpunten voor slechte energielabels

De Woonbond wil dat de minister zorgt dat verhuurders hun onzuinige woningen sneller energiezuinig maken. De Woonbond vindt het goed dat sociale en middenhuurwoningen sinds 1 juli door de Wet Betaalbare Huur minpunten krijgen voor de slechtste energielabels. Hierdoor kan de huur van woningen met een E-, F- of G-label dalen. Maar dit geldt alleen voor huurwoningen die al op of vlak onder de maximale huur zitten.

Enkelglas is een gebrek

De Woonbond vindt dat er meer maatregelen nodig zijn en wil dat de minister enkelglas tot gebrek aan de woning verklaart. Huurders kunnen dan naar de Huurcommissie of kantonrechter voor een huurverlaging als hun woning nog enkelglas heeft. Deze huurverlaging blijft dan bestaan totdat het enkelglas vervangen is door isolatieglas. “Enkelglas is al 50 jaar uit de tijd. Verhuurders hebben lang genoeg de tijd gehad om dit glas te vervangen,” zegt Marlies Dijkstra.

Meldpunt Energiealarm gesloten

Het Meldpunt Energiealarm is op 31 mei 2024 gesloten. Gedurende drie stookseizoen zijn er 2555 meldingen bij de Woonbond binnengekomen. Naast de rapportages van elk stookseizoen, staat ook een samenvatting van de drie stookseizoenen op de website van de Woonbond.

<Woonbond.nl | 01.08.2024>

Deel dit bericht :