Vijf plannen voor gebied rond de Oostergoweg

LEEUWARDEN –  De stad Leeuwarden heeft waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra huizen nodig tot 2040. Hiervoor komen nieuwe bouwlocaties in beeld. Bij de Oostergoweg verrijzen circa 170 woningen.

De zuidpunt van de Oostergoweg is decennialang onbebouwd gebleven, terwijl het een prominente zichtlocatie is. Eerdere plannen voor deze plek sneuvelden, maar nu komt bebouwing van dit gebied alsnog in zicht.

170 woningen

,,Er zijn voor dit gebied vijf plannen, het gaat om ongeveer 170 woningen”, zegt PvdA-wethouder Hein de Haan (volkshuisvesting). ,,We willen binnenkort met de buurt om tafel.”

Verschillende initiatiefnemers werken aan plannen. Afgelopen winter werd een aanvraag ingediend om een kantoorgebouw op de hoek van de Badweg op te toppen: dit biedt ruimte voor twintig appartementen. Iets noordelijker wordt gewerkt aan een ander kleinschalig plan voor woningen.

Aan de zuidkant van de Aldlânsdyk heeft WoonFriesland al een vergunning verkregen voor sloop en herbouw. Het gaat om een flat die in het verlengde van de Oostergoweg staat. Hier komen straks 27 nieuwe sociale huurwoningen.

Woontoren

De corporatie werkt ook aan een bouwplan langs de Oostergoweg, direct ten zuiden van de ambulancepost. Hier moet een nieuw complex met 39 woningen verrijzen. Het zal zes bouwlagen tellen aan de oostzijde, dit is tegenover ziekenhuis MCL.

Het opvallendst wordt de nieuwbouw op de hoek van de Aldlânsdyk en de Oostergoweg. De plannen zijn nog in ontwikkeling: schetsen ontbreken daarom nog.

De gemeente vindt een fors woongebouw hier goed passen, zegt De Haan. Leeuwarden stimuleert al heel lang de bouw van woontorens op markante locaties langs de stadsring, denk bijvoorbeeld aan het Drachtsterplein en het Valeriusplein.

De nieuwbouw aan de zuidkant van de Oostergoweg past in een langer lopende ontwikkeling. ,,Verderop in het gebied is ook al veel gebeurd”, zegt De Haan. Verschillende oude kantoren zijn de afgelopen jaren verbouwd tot woningen.

Op verzoek van de gemeente onderzochten architecten Jacob Borren en Bauke Tuinstra dit jaar welke mogelijkheden er zijn voor extra woningen. Zij keken hierbij naar ‘verdichting’ via hoogbouw en optopping van bestaande gebouwen. De groei van het aantal inwoners verloopt de laatste jaren namelijk onverwacht snel. Er moet dus gezocht worden naar geschikte locaties voor inbreiding.

Versnellende groei

De Haan werkt aan een nieuw kader voor de woonplannen van de toekomst. De gemeente heeft geprobeerd uit te rekenen hoeveel extra woningen er nodig zijn. ,,Wij hebben verschillende scenario’s bekeken”, zegt De Haan.

Wie zich baseert op het groeitempo van de afgelopen twintig jaar, zou kunnen denken dat rekening houden met een toename van 510 inwoners en 400 huishoudens per jaar voldoende is. Dan zou Leeuwarden tot 2040 nog 6800 huizen nodig hebben.

Vooral in de laatste jaren werd echter een forse versnelling van het groeitempo zichtbaar. In de periode 2018-2023 kwamen er jaarlijks ongeveer 1000 inwoners en 720 huishoudens bij. Wanneer dit zo blijft, dan zijn er meer dan 12.000 extra woningen nodig. Zelfs een nog grotere versnelling is de komende jaren denkbaar.

10.000 tot 15.000 woningen

Voorzichtigheidshalve gaat de gemeente voorlopig uit van een middenscenario: dit betekent dat Leeuwarden groeit van 130.000 inwoners nu tot 144.000 in 2040. ,,Dan hebben we 10.000 tot 15.000 extra woningen nodig”, zegt De Haan. Eventuele effecten van de Lelylijn zijn bij deze berekening buiten beschouwing gelaten.

De toenemende migratie naar Leeuwarden kan helpen om de zorg en andere voorzieningen draaiende te houden, verwacht De Haan. Hij wijst op het stijgend aantal vacatures en personeelstekorten.

Bouwlocaties voor nieuwe woningen zoekt hij ,,binnen de stedelijke contouren”. Er zijn geen plannen om de stad tot buiten de Heak (N31) uit te breiden.

Nieuw treinstation

Sommige zoekgebieden zijn al lang in beeld. Het Spoordokgebied bij de Snekertrekweg biedt bijvoorbeeld ruimte voor tweeduizend woningen. De vele plannen bij de Tesselschadestraat sluiten hierop aan: denk bijvoorbeeld aan de appartementenbouw in de voormalige gebouwen van ING.

Ook het nabijgelegen gebied van WTC/Cambuur is al jaren in beeld voor woningbouw, maar de ideeën hiervoor moeten nog worden uitgewerkt.

Er liggen ook nog geen plannen klaar voor het gebied bij het toekomstige treinstation Werpsterhoeke. Mocht Leeuwarden veel extra woningbouw nodig hebben, dan is dit zeker een interessant gebied, vindt De Haan.

Op andere locaties verschijnen zo nu en dan verdichtingsplannen. De Haan noemt bijvoorbeeld Nijlân, waar ruim 120 appartementen komen bij de Antillenweg.

<FD.06.09.2024>

Deel dit bericht :