Voortuin bij opvang voor jongeren komt ongeruste bewoners tegemoet

LEEUWARDEN – Het plan voor het huisvesten van bijna vijftig kwetsbare jongeren aan het Jacob Catsplein in Leeuwarden wordt iets aangepast om de buren tegemoet te komen. Toch blijft er weerstand tegen het appartementencomplex.

Vooral de bewoners van de Elizabethstraat zijn bang voor overlast. Zij vrezen voor hun privacy, geluid- en lichtoverlast. Ook vanuit de gemeenteraad klonk eind vorig jaar kritiek. VVD, D66 en ChristenUnie waren teleurgesteld over de uitwerking van het plan.

Het project, genaamd Skills in Leeuwarden, moet niet alleen een woning bieden aan jongeren tussen 16 en 27 jaar, maar ook een plek zijn waar ze aan werk of een opleiding worden geholpen.

Maar de pijlers werk en onderwijs waren niet uitgewerkt, vonden de partijen. De gemeenteraad stelde in december 2023 de helft van het benodigde geld beschikbaar om het gebouw te kopen. Met de rest van het krediet wilde de raad pas akkoord gaan als het plan verder is uitgewerkt. Ook moest het college meer overleggen met omwonenden.

Dat is het afgelopen halfjaar gebeurd. Met negen vertegenwoordigers uit de buurt werd gesproken over oplossingen. Al blijft het standpunt van de omwonenden dat ‘ze nog steeds geen Skills daar willen hebben’. Dat is geen optie, omdat de gemeente het pand inmiddels al gekocht heeft.

Het gebruik van de achtertuin zorgde voor de meeste kritiek. Omwonenden willen dat de jongeren daar helemaal niet kunnen komen. De tuin permanent afsluiten zou mogelijk zijn, zegt de gemeente. Maar zij wil dat de jongeren een zo normaal mogelijke thuissituatie krijgen. Een buitenruimte hoort daarbij, is de opvatting van de gemeente.

Met een extra groenstrook aan de voorkant moeten de bewoners tegemoetgekomen worden. Bij het parkeerplein wordt een tuintje gerealiseerd van vijf meter breed langs het hele pand. Jongeren kunnen daar zitten. De hoop is dat door de nieuwe voortuin de achterkant wordt ontzien.

De stoep moet dan wel een stuk opschuiven. Ook verdwijnen de langsparkeerplekken door het nieuwe groen. De extra tuin aan de voorkant kost de gemeente 75.000 euro extra.

Alle aanpassingen om tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden kosten in totaal 300.000 euro. Dat bedrag komt boven op de ruim elf miljoen die al nodig was voor de aankoop en verbouwing.

Kosten

De nieuwe inrichting van Fonteinland wordt in de ijskast gezet. Ook moet er nog een onderzoek komen naar de waardevermindering van de huizen rondom de jongerenopvang. Over twee jaar moet de opvang in gebruik zijn. Dan is er plek voor zestien jongeren die veel zorg nodig hebben. Zij betalen geen huur. De 24 jongeren die gebruikmaken van de doorstroom-woningen moeten dat wel.

Daarnaast zijn er nog acht goedebuurwoningen, waar jongeren zonder zorgvraag wonen om de andere bewoners te ondersteunen. De gemeente verwacht vooral jongeren die bijna achttien worden of net meerderjarig zijn geworden.

<FD.20.07.2024>

Deel dit bericht :