Heerenveen – De meeste raadsleden lijken geen grote bezwaren te hebben tegen de bouw van 35 asielwoningen, verdeeld over Skoatterwâld en Heerenveen Noord. Wel zijn er zorgen over de al bestaande overlast en druk die inwoners in Noord ervaren.
In de sportzaal van het Kei College in Heerenveen spraken raadsleden donderdagavond met elkaar over de twee plekken waar de gemeente in totaal 277 vluchtelingen wil opvangen. Het gaat om de locatie Noordoost, vlak bij de McDonald’s en de locatie Skoatterwâld, ten noorden van het gelijknamige sportveld.
De gemeente was naar de gymzaal uitgeweken vanwege de grote belangstelling voor de vergadering. In totaal hadden meer dan honderd mensen aangegeven de avond te willen bijwonen. Dat zijn er meer dan het aantal dat vanwege brandveiligheid in de raadszaal toegestaan is.
Met name inwoners van Heerenveen Noord roerden zich afgelopen weken om te laten zien dat een azc in hun wijk er niet mag komen. Met onder meer een ggz-locatie, verslavingszorg en de opvang van Oekraïense vluchtelingen is het volgens hen al te druk in de wijk. Ook wijzen ze op overlast van drank- en drugsgebruik in het Hepkema Bos.
GroenLinks en ChristenUnie spraken zich tijdens de vergadering het duidelijkst uit voor de bouw van de 35 asielwoningen, die op beide locaties onderdeel moeten gaan uitmaken van een nieuwbouwwijk.
Lia de Heij (ChristenUnie) zei met lede ogen te hebben aangezien hoe de kwestie over asielopvang mensen in haar gemeente tegenover elkaar heeft gezet. „Ik heb mij soms diep geschaamd voor de harde woorden en beledigingen die tot ons kwamen.”
Heerenveen Lokaal en Gemeentebelangen toonden zich juist uitgesproken tegenstanders. Ze wezen onder meer op het verdeelbesluit van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Daarin staat dat Friesland en dus ook Heerenveen al aan de spreidingswet voldoen. „Friesland doet al genoeg, de wijk Heerenveen Noord doet al genoeg”, aldus Ankie Speel (Gemeentebelangen).
Bovendien zou er volgens Speel op geen enkele locatie in Heerenveen draagvlak zijn voor asielopvang. Wethouder Gerrie Rozema bestreed dat. „We hebben 16.000 mensen een brief gestuurd en ongeveer 3 procent daarvan heeft zich laten horen. De conclusie dat iedereen dan voor is, ga ik niet trekken. Maar ook niet dat iedereen tegen is.” Het kwam haar op hoongelach en reacties uit de zaal te staan.
Lang niet alle partijen lieten doorschemeren of ze eind deze maand voor of tegen de twee voorgestelde azc-locaties gaan stemmen. VVD noemde het een „lastig dossier.”
De andere coalitiepartijen, PvdA en CDA, zeggen eerst duidelijker te willen hebben welk effect het besluit gaat hebben op de druk in Heerenveen Noord. „Dat is het laatste waar wij nog zorgvuldig naar willen kijken”, zei Oeds Westerhof (PvdA).
Bijna een jaar geleden was de raad ook dicht bij een besluit over asielopvang in Heerenveen. In plaats van één asielzoekerscentrum voor 450 mensen, koos de raad toen voor kleinschalige opvang (maximaal 280 asielzoekers) verdeeld over minimaal twee locaties. Onder inwoners zou daar meer draagvlak voor zijn.
Nu precies dat besluit voorligt, trekken sommige partijen de conclusie dat die keuze niet heeft geleid tot meer draagvlak. SP en FNP vroegen zich daarom hardop af wat nou precies de meerwaarde is van die twee aparte locaties. Ate Eijer (FNP): „Kinne we dan net better werom nei ien lokaasje?”
Wethouder Rozema ziet dat niet zitten. Het COA is volgens haar enthousiast over het voorstel voor twee aparte locaties. „We zijn ook al wat jaren verder. Het is goed om een besluit te nemen.”
Rozema zei verder de zorgen van inwoners in Noord te begrijpen. Al zouden het college en de raad volgens haar apart naar die bestaande problemen moeten kijken. „Daar heeft azc niet veel mee te maken.”
De gemeenteraad neemt op 30 januari een besluit.
<LC.10.01.2025>