Warmteoverlast in de woonruimte: hittewoningen

De hitte in de zomer neemt toe. Een hoge binnentemperatuur in een woning kan een gebrek zijn. De Huurcommissie heeft verschillende verzoeken ontvangen van huurders die in de woonruimte last hebben van oververhitting. De Huurcommissie kan verzoekschriften over nieuwbouwwoningen behandelen vanwege de nieuwe BENG-eisen. Voor bestaande bouw is de Huurcommissie in afwachting van een norm van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO). Verzoekschriften die samenhangen met warmteoverlast in bestaande bouw kunnen we daarom voorlopig niet behandelen.

Nieuwbouwwoningen

Nieuwbouwwoningen (gebouwd op of na 1 januari 2021) moeten aan de nieuwe BENG-eisen voldoen. BENG staat voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. Onderdeel van de BENG-eisen is de TOjuli-eis of -norm. Deze norm bepaalt of er in de zomermaanden sprake is van te hoge temperaturen in de woning. Als de waarde onder de norm blijft, wordt aangenomen dat het risico op oververhitting voldoende is beperkt. Er is sprake van een te hoge binnentemperatuur als de TOjuli-norm van 1,2 wordt overschreden.

Deskundigenrapport

De Huurcommissie kan verzoekschriften die samenhangen met warmteoverlast in nieuwbouwwoningen alleen in behandeling nemen als de huurder een deskundigenrapport overlegt. Dit rapport moet de aard en ernst van de warmteoverlast duidelijk aantonen door middel van een overschrijding van de TOjuli norm, te berekenen conform NTA 8800 (NEN).
Het is vervolgens aan de verhuurder om met tegenbewijs aan te tonen dat er in de woning géén sprake is van warmteoverlast. Dit kan met een GTO-berekening (gewogen temperatuuroverschrijdingsuren) of een TOjuli-berekening. Uit de GTO-berekening moet dan blijken dat het aantal gewogen overschrijdingsuren in de verblijfsruimte op jaarbasis niet meer dan 450 uur is. Bij de TOjuli-berekening mag de norm van 1,2 niet worden overschreden. Als huurder en verhuurder allebei een TOjuli-berekening aanleveren en de resultaten verschillen, kan de Huurcommissie besluiten om zelf onderzoek te doen.

Bestaande bouw

Voor bestaande bouw (gebouwd vóór 1 januari 2021) is er op dit moment geen duidelijke wettelijke methode om het risico op oververhitting aan te tonen. In afwachting van een wettelijke norm kan de Huurcommissie daarom geen verzoekschriften in behandeling nemen die gaan over warmteoverlast in bestaande bouw.

Ontwikkeling bepalingsmethode

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) doet op dit moment onderzoek om een methode te ontwikkelen waarmee oververhitting in bestaande bouw kan worden vastgesteld. De Huurcommissie is in afwachting daarvan, zodat zij in de toekomst ook verzoekschriften over warmteoverlast in bestaande bouw kan behandelen. Zodra hierover meer bekend is, informeert de Huurcommissie daarover via deze website.

Meer informatie over onderhoudsgebreken vindt u in ons beleidsboek Gebreken: Gebrekenboek.

<Huurcommissie.nl | 21.08.2024>

Deel dit bericht :