Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Wat moet je doen met die irritante terugleverkosten?

Irritant: heb je net dure zonnepanelen op je dak gelegd,moet je betalen voor de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt.

Ben Woldring geeft raad in 5 tips.

‘Vandebron begon met het in rekening brengen van terugleverkosten en toen volgden de andere energieleveranciers snel”, blikt Ben Woldring terug. De eigenaar van de Bencom Group ontwikkelde diverse vergelijkingssites, waaronder gaslicht.com, die consumenten helpt hun weg te vinden in het oerwoud van energieleveranciers. Vooral voor eigenaren van zonnepanelen is dit geen eenvoudige zaak.

Aanbod groter dan de vraag

Zonne-energie is natuurlijk schoon en milieuvriendelijk, maar er kleven onvermijdelijke nadelen aan. Het aanbod is in de zomer vaak veel groter dan de vraag, in de winter geldt het omgekeerde. Het vergt investeringen om het elektriciteitsnet daarop aan te passen en daarom brengen energiebedrijven klanten geld in rekening voor stroom die ze niet zelf gebruiken.

Het leidt bij diverse klanten tot verontwaardiging en onbezonnen acties, zoals het loskoppelen van de panelen of midden in de zomer elektrische kachels aanzetten, om maar meer stroom zelf te gebruiken. Woldring heeft tips hoe je het ongenoegen kunt beperken.

1. Kies een energieleverancier die per kilowattuur kosten in rekening brengt.

Woldring: „Staar je niet te veel blind op individuele terugleverkosten. Je hebt leveranciers die per staffel kosten in rekening brengen en leveranciers die juist met een vast tarief per teruggeleverde kWh rekenen. Uiteindelijk gaat het erom wat je op jaarbasis onder aan de streep voor je totale energieverbruik kwijt bent. Daarbij is het ook interessant te kijken naar vast-rechtkosten, tarieven voor stroom en gas en welkomstkortingen. Nadeel van een staffelsysteem is dat je niet altijd zelf in de hand hebt hoeveel stroom je op jaarbasis teruglevert, omdat dit ook erg bepaald wordt door het weer. Het voelt erg onrechtvaardig als je door een paar kilowattuur meer te leveren in een hoger tarief komt.”

2. Koppel je panelen niet los als de zon flink schijnt.

„Tot 1 januari 2027 kun je altijd nog salderen. Alle teruggeleverde stroom in de zomer wordt automatisch weggestreept tegen de stroom die je in de winter verbruikt, waardoor je effectief dus nog steeds veel geld krijgt voor de zonnestroom die je in de zomermaanden niet zelf verbruikt. Daar gaan dus wel de terugleverkosten vanaf, maar je houdt altijd nog geld over.”

3. Verbruik je zonnestroom zoveel mogelijk zelf.

„Je kunt de terugleverkosten het beste beperken door zoveel mogelijk je opgewekte stroom zelf te verbruiken, dus voordat die via de meterkast terug het net op gaat. Laat de wasmachine en de vaatwasser dus zoveel mogelijk midden op de dag draaien, de meeste apparaten hebben wel een tijdsklok waarmee je dat kunt regelen. Een elektrische auto is helemaal ideaal, omdat je daarin wel 40 tot 100 kilowattuur kunt opslaan. Als je die midden op de dag oplaadt, kun je dus veel van je zonnestroom zelf gebruiken.”

4. Wacht met de thuisbatterij tot het salderen voorbij is.

„Veel mensen overwegen een thuisbatterij. Op Gaslicht.com vind je daar ook veel informatie over. Maar ik zou ermee wachten tot 2027, wanneer je niet meer kunt salderen. Dan heeft het meer zin om zelf de stroom op te slaan en is ook de batterijtechniek weer een stuk verder qua ontwikkeling. ‘’

5. Ga niet met je thuisbatterij of elektrische auto voor energiebedrijf spelen.

„Een thuisbatterij en een elektrische auto, als die voor bidirectioneel laden geschikt is, kunnen je de mogelijkheid bieden om zelf voor eneregiebedrijf te spelen. Je slaat dan veel stroom op uit je zonnepanelen en verkoopt die weer aan het net wanneer het donker is. Ik zou dat met een thuisbatterij alleen doen als je het niet erg vindt als de batterij na jaren intensief gebruik minder functioneert. En met het continue laden en ontladen van een elektrische auto zou ik voorzichtig zijn. Want de meeste van de huidige generatie batterijen slijten harder als je die vaak oplaadt en weer helemaal leegtrekt. Daar wegen die paar centen die je mogelijk verdient niet tegenop.”

<LC.05.09.2024>

Deel dit bericht :