Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Wat te doen tegen schimmel in huis

Door de aanhoudende regenval rukt schimmel op in woningen. En als vocht eenmaal in je huis zit, dan heb je het er niet zomaar uit. Maar liefst 15 procent van alle woningen in Nederland zou met deze schimmelproblematiek kampen. Wat kunnen we er tegen doen?

Schimmels zijn micro-organismen die graag op vochtige plekken groeien. Je herkent het aan grijze vegen op de muur, zwarte spikkels in de voegen tot en met zwart/grijze drab in de rubbers van de vaatwasser.

Er zijn heel veel soorten, maar slechts een klein aantal komt binnenshuis voor. Schimmels hechten zich goed op vuil en kalk. Daarom blijft schimmel makkelijker in (wat ruwe) voegen en op het douchegordijn plakken dan op gladde badkamertegels. Soms zie je zelfs bij kledingkasten zwarte schimmel op de achterwand.

Antischimmelmiddel

Je kunt schimmelvorming voorkomen door regelmatig op koude of vochtige plekken schoon te maken, voortdurend te ventileren en de badkamer na het douchen droog te maken. Gebruik een antischimmelmiddel. De meeste bevatten natriumhypochloriet, een chloorbleekmiddel. Dit kan de luchtwegen irriteren en is slecht voor het milieu.

Kies dus liever een chloorvrij antischimmelmiddel op basis van waterstofperoxide, adviseert huishoudexpert Zamarra Kok. „Dat is een zuurstofbleekmiddel dat uiteenvalt in water en zuurstof. Dit levert geen vervuiling op en is onschadelijk voor het milieu. Laat antischimmelmiddel altijd een tijdje inwerken; het duurt even voordat de schimmels dood zijn.”

Hoekjes

Kunststof strips en zwarte hoekjes van de douche behandel je met waterstofperoxide. Zamarra: „Breng met een oude tandenborstel op en laat even inwerken. Daarna wegspoelen. De strips kun je loshalen en met badkamerreiniger inspuiten. Laat een tijdje weken en gebruik de oude tandenborstel om te schrobben.”

Ook op de muur van het huis kan schimmel zitten, zelfs op gestuukte muren. Een plaatje Trespa er tegenaan zetten heeft dan geen zin, weet klusexpert Dennis Mulder. „Zo’n plaat tegen de beschimmelde plek bevestigen haalt de schimmel uit het zicht maar verhelpt het probleem niet. Je moet achterhalen wat de oorzaak is.”

Vocht geproduceerd

Het is volgens Mulder mogelijk dat in huis veel vocht wordt geproduceerd. „Ademen, de was aan de waslijn laten drogen, douchen, koken: allemaal dingen die ervoor zorgen dat er vochtige lucht ontstaat. Dit kun je makkelijk verhelpen door goed te verwarmen en te ventileren.”

Maar de oorzaak kan ook bouwtechnisch zijn. Zo kan sprake van optrekkend vocht of een lekkage zijn. Achterhaal daarom eerst de oorzaak. Mulder adviseert de schimmel te verwijderen met water en soda. „Er zijn speciale schimmelreinigers in de handel en als de plek na het schoonmaken niet helemaal weg is, zijn er speciale primers die de vlek volledig doen verdwijnen.”

<FD.18.06.2024>

Deel dit bericht :