HARLINGEN – Wie huurt, maar ook nog geld wil overhouden voor andere zaken, kan het beste in Fryslân gaan wonen. Voor alleenstaanden is Harlingen de beste plek in Nederland.
Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd gekeken naar de woonquote: hoeveel procent van het inkomen besteedt een huishouden aan wonen? Het gaat om cijfers uit 2022, waarbij studenten niet zijn meegerekend.
Landelijk gezien houden vooral eenpersoonshuishoudens weinig geld over na het betalen van hun huur, water, gas en licht. In Harlingen zijn ze het beste af. Hier spenderen ze ‘slechts’ een kwart van hun inkomsten (25,3 procent) aan wonen.
Ook Leeuwarden, Weststellingwerf en Ooststellingwerf staan in de top vijftien van ‘voordeligste huurgemeenten’ binnen deze categorie. Elders in het land besteden alleenstaande huurders een veel groter deel aan wonen. In Voorschoten en Alphen-Chaam slokt wonen al gauw een derde van het inkomen op.
Een hurend paar zonder kinderen houdt nergens in Nederland zoveel geld over als in Weststellingwerf. Deze categorie huishoudens besteedt hier ongeveer een vijfde (20,5 procent) aan wonen.
Huren lager in Fryslân
Ook in Ooststellingwerf, Harlingen en Dantumadiel zijn tweepersoonshuishoudens relatief goedkoop uit. Weststellingwerf valt ook op als een gemeente waar hurende eenoudergezinnen en ‘paren met kinderen’ relatief veel geld overhouden na het betalen van de huur.
Verklaringen geeft het CBS niet voor de regionale verschillen, maar waarschijnlijk spelen de huren van woningcorporaties een belangrijke rol. Die liggen in Fryslân gemiddeld veel lager dan elders in het land. Hoe lager de huur, des te meer geld houden bewoners over voor andere zaken.
Friese huurders zijn dus relatief goed af, maar bij huishoudens met een eigen huis ziet de woonquote er volstrekt anders uit. Juist waar de huizen duur zijn, houden bewoners ook veel geld per maand over, zo blijkt.
Alleenstaande woningeigenaren in Amsterdam en Utrecht besteden slechts 18 tot 19 procent van hun inkomen aan wonen. In Fryslân ligt dit heel anders. In Achtkarspelen gaat het bijvoorbeeld om ruim 23 procent. Ook woningeigenaren met kinderen houden in de Randstad veel meer geld over dan in Fryslân.
De verklaring hiervoor is niet meteen duidelijk, maar de energiekosten lijken een rol te spelen. Vooral op het platteland zijn woningen relatief groot en oud, in vergelijking met de steden. Friese woningbezitters zijn dus veel meer geld kwijt aan verwarming dan stedelingen.
Verder valt op dat eigenwoningbezitters in het arme Oost-Groningen en Zuid-Limburg de hoogste woonquotes van het land hebben. De inkomensverschillen met de Randstad zijn fors en kunnen wellicht ook een rol spelen.
Alleenstaande jongeren
Landelijk gezien houden vooral hurende alleenstaande jongeren tot 35 jaar weinig geld over. Gemiddeld besteden zij 28,8 procent van hun inkomen aan wonen.
Stellen tussen de 35 en 65 jaar met een eigen huis hebben het meeste geld voor sparen of leuke dingen. Zij besteden slechts 15 procent van hun inkomsten aan woonkosten.
<FD.16.09.2024>