Wisselend onthaal regeerprogramma

LEEUWARDEN – Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof is door Gedeputeerde Staten met gemengde gevoelens ontvangen. Het dagelijks provinciaal bestuur mist in het vrijdag gepresenteerde stuk vooral financiële duidelijkheid.

Over een aantal onderwerpen zien de gedeputeerden handreikingen om verder te praten met het kabinet. Het voornemen om de haalbaarheid van de Lelylijn verder te onderzoeken en om het openbaar vervoer op het platteland te verbeteren, noemt gedeputeerde Matthijs de Vries ‘posityf’ en ‘goed nijs’. Ook de paragrafen over woningbouw, landbouw en het oplossen van problemen rond de levering van energie worden positief ontvangen.

Maar ronduit negatief is het college erover dat het kabinet in het document met geen woord rept over cultuur en het Waddengebied. Eerder deze week liet gedeputeerde Sijbe Knol al weten erg benieuwd te zijn wat het kabinet wil doen met het cultuurbeleid. In het hoofdlijnenakkoord dat de coalitiefracties dit voorjaar sloten stond daar niets over in. Vrijdag moest Knol tot zijn ontsteltenis vaststellen dat het kabinet hierin ‘konsistent’ is: ‘Ik bin ûntstimd dat de sykopdracht kultuer, yn in 138 siden teljend dokumint, wolteld nul relevante resultaten opsmyt.’ Dit gemis is voor Knol reden tot zorg over de toekomst van de ‘kulturele sektor yn de folle breedte’.

Het is Knols verwachting dat in de begroting voor volgend jaar het financiële plaatje voor de cultuursector wel duidelijk wordt. Maar die wordt pas dinsdag bekend op Prinsjesdag, wanneer het kabinet de Miljoenennota presenteert. En dat geldt voor meer onderwerpen waar Gedeputeerde Staten met belangstelling op wachten. In de reactie op het regeerakkoord stelt het college daarom ook expliciet dat de Miljoenennota leidend is voor de financiële consequenties van de plannen in het regeerprogram en ziet dit als de startnota van het kabinet.

Want dat het kabinet de Lelylijn noemt is dan wel positief, stelt De Vries, maar hiervoor is wel van belang dat er financiële zekerheid is. En dat biedt het regeerprogramma niet: ‘Wy sjogge dus út nei de presintaasje fan de Miljoenennota kommende tiisdei’.

Financiële zekerheid biedt het kabinet in elk geval niet bij het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland. Knol zegt blij te zijn dat ook dit kabinet verder wil met het programma ‘Elke regio telt’, maar stelt teleurgesteld vast dat het kabinet geen geld reserveert voor de uitvoering ervan.

De landbouwplannen, zoals het afschaffen van de kalenderlandbouw en het willen behouden van hoogwaardige landbouwgrond, worden wel positief onthaald op het provinciehuis. Deze steun voor ‘takomstbestindige lânbou’ noemt gedeputeerde Abel Kooistra essentieel: ‘It helpt ús boeren om foarút te sjen, ynnovearjen te bliuwen en har fierder te ûntwikkeljen’.

<FD.14.09.2024>

Deel dit bericht :