DEN HAAG – De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023.
Zo’n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage. Die van sociale huurwoningen zijn volgens het CBS het hardst gestegen. Woningcorporaties hebben 5,6 procent hogere huren gevraagd en andere verhuurders van dit soort huizen vroegen 5,7 procent meer. Dat is bijna net zoveel als de maximale verhoging die de overheid heeft bepaald.
Vanaf 1 juli mochten verhuurders in de sociale sector de huren tot 5,8 procent verhogen. Dit is hoger dan de afgelopen jaren en de belangrijkste reden voor de grote stijging, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.
,,Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden. Dit jaar is dat anders”, legt hij uit. Mogelijk maken de huren volgens hem nu een inhaalslag. De regels gelden niet voor nieuwe huurcontracten.
Het CBS keek ook naar vrijesectorwoningen. De huurprijzen daarvan stegen met 5 procent iets minder hard. Hier mag de huurverhoging vanaf januari hooguit 5,5 procent zijn. De afgelopen jaren kregen huurders in de vrije sector juist de grootste verhogingen. In juli ging de Wet betaalbare huur in, waardoor huizen in het middensegment nu een maximale huurprijs hebben.
In de gemeente Rotterdam stegen de huren het hardst van heel Nederland, meldt het CBS verder. Hier moesten bewoners 5,9 procent meer huur neerleggen. Het effect van bewonerswisselingen was in deze gemeente volgens Van Mulligen relatief groot. Van de vier grote gemeenten stegen de huren in Amsterdam met 5,2 procent het minst hard.
Gekeken naar de provincies kregen mensen in Drenthe met 5,8 procent de grootste verhogingen voor hun kiezen. De kleinste huurverhogingen waren in Groningen, met 5 procent.
Over huurverhogingen is de laatste tijd veel te doen. Eerder stapten veel huurders naar de rechter omdat zij hun huur te hoog vonden. Rechters hebben hen in een aantal gevallen ook gelijk gegeven. De vereniging van vastgoedinvesteerders IVBN zei in mei te vrezen dat verhuurders hierdoor miljarden euro’s aan huur moeten terugbetalen. In een belangrijk advies aan de Hoge Raad in juli rond twee rechtszaken over huurachterstanden stond dat verhuurders in de vrije sector de huur maximaal mogen verhogen met 3 procent bovenop de inflatie.
De Woonbond vreest dat de woninghuren in de sociale huursector volgend jaar nog harder kunnen toenemen dan dit jaar.
<LC.05.09.2024>