Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Felle huurstrijd in voormalig zorgcentrum Erasmushiem

Bewoners van voormalig zorgcentrum Erasmushiem maken met succes bezwaar tegen de hoge huur en servicekosten.

Leeuwarden Huurders van het voormalige Erasmushiem in Leeuwarden staan lijnrecht tegenover de eigenaren. De huur en de servicekosten zouden veel te hoog zijn. De huurcommissie geeft de huurders gelijk, al leggen de eigenaren zich daar niet bij neer.

Tim Fierant

Het leek zo mooi in 2016: voormalig zorgcentrum Erasmushiem kreeg een nieuwe toekomst als appartementencomplex voor jongwerkenden en studenten. Nu, acht jaar later, heeft de huurcommissie – een landelijke onafhankelijke geschillenbeslechter – er de handen vol aan.

‘Gigantische aanslag’

Meer dan vijftig bewoners maken bezwaar tegen te hoge huur en te hoge servicekosten. 32 huurders deden dat al met succes. Volgens de geschillencommissie moeten de eigenaren hen duizenden euro’s terugbetalen. ,,Een gigantische aanslag op de financiën van de eigenaar’’, zegt Yoeri Delfstra van de Groninger huurrechtbemiddelaar Robin Hood. ,,Dit kan zomaar richting een ton gaan.’’

De huurders zetten massaal vraagtekens bij de eindafrekeningen die ze krijgen voor gas, water, licht en gemeenschappelijke voorzieningen. Als ze al zo’n eindafrekening krijgen. De meeste huurders moeten er zelf achteraan; in sommige gevallen kregen zij de afrekening pas een jaar later. Daarmee wordt de periode krapper waarin ze tegen zo’n nota bezwaar kunnen maken: dat is doorgaans tweeënhalf jaar.

Voor de meeste appartementen valt moeilijk vast te stellen hoeveel stroom en gas ze precies verbruiken. Niet elke woning heeft een eigen meter. Een hoofdmeter moet van alle vier de gebouwen, met in totaal ongeveer 250 appartementen, het energieverbruik vaststellen. Dat schiet tekort om precies het verbruik van elke woning te berekenen, zo oordeelt de huurcommissie. Wim de Vries van Vastgoed Noord Nederland, sinds 2021 eigenaar van twee van de flatgebouwen, laat naar eigen zeggen binnenkort de meters van elkaar scheiden. „Totale kosten ongeveer 1,5 miljoen.”

Kapotte radiatoren

De Vries wijst vooral naar de Leeuwarder makelaardij Hoekstra, die jarenlang de appartementen beheerde in opdracht van de eigenaren. Hij had verwacht dat zaken beter op orde waren. „Zij zijn een groot professioneel beheerkantoor. Dus ga je ervan uit dat die de eindafrekeningen precies volgens de wet samenstellen en zorgen dat de huurder niet een dubbeltje te veel betaalt en de eigenaar niets te veel ontvangt.” Dat is dus niet gebeurd, stelt De Vries.

Hendrik Fokkema van Hoekstra ontkent dat het zo in elkaar zat: „Wij hebben nooit het vastgoedmanagement voor De Vries gedaan. Wij doen enkel en alleen een opgaaf van het energieverbruik aan De Vries en hij rekent zelf af met zijn huurders.”

Huurders vinden de huur en de servicekosten te hoog voor wat ze ervoor terugkrijgen. Ze melden kapotte of te kleine radiatoren, waardoor ze hun woningen niet warm kunnen stoken. Ook is er veel tocht, ook op de plekken waar onlangs nieuw isolatieglas is geplaatst. „Het uitzicht is het enige dat hier mooi is”, zegt één van de huurders.

Ruim drieduizend euro

Het bezwaar bij de huurcommissie kan lonen. Eén huurder moet volgens de huurcommissie ruim drieduizend euro aan te veel betaalde servicekosten terugkrijgen. Bij een flink deel van de ruim dertig uitspraken die de huurcommissie de afgelopen jaren deed over deze appartementen, krijgen de bewoners ruim duizend euro terug.

Uitspraken van de huurcommissie zijn bindend. Wie het met de uitspraak oneens is kan bij de commissie zelf in beroep gaan, of naar de rechter stappen. Dat gaat zeker gebeuren, zegt De Vries. In 2021 was hij net eigenaar; die zaken betaalt hij terug. „Omdat ik er toen nog te weinig zicht op had. Maar ik kan nu alvast zeggen dat ik voor 2022 en 2023 na de uitspraken naar de rechtbank ga. Omdat het gewoon niet klopt.”

Veldboom Vastgoed uit Groningen is eigenaar van de andere twee gebouwen. Het gaat voorlopig niet terugbetalen, zegt directeur vastgoedbeheer Tom Vos. „Wij zijn het niet eens met de huurcommissie en gaan hier werk van maken.”

<LC 10.02.2024>

Deel dit bericht :