Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Gemor over centrale inschrijving huurders WoonFriesland

GROU – Huurders van WoonFriesland die een andere woning zoeken, moeten zich vanaf nu inschrijven bij verhuurdersplatform FrieslandHuurt. Hierdoor zitten ze jarenlang vast in een woning, is de klacht.

Voorheen konden woningzoekenden zich inschrijven bij zowel WoonFriesland zelf als het verhuurdersplatform FrieslandHuurt. Op dat laatste bieden woningcorporaties Elkien, Accolade, Wonen Noordwest Friesland en Woonzorg Nederland hun vrijgekomen huurwoningen aan.

Maar vanaf 19 maart staan de woningen van WoonFriesland ook op FrieslandHuurt. Met één inschrijving hebben ingeschrevenen zo toegang tot 63.000 huurwoningen. *De langste inschrijfduur blijft staan voor de woningzoekende van WoonFriesland.

Maar huurders klagen dat ze na een woningtoewijzing, daar minstens tien jaar „vastzitten”. Hendrik Zwaagstra is een van hen. Hij heeft veel meer kans op een snelle woningtoewijzing als hij op twee platforms staat ingeschreven, vindt hij. „Hierdoor kon ik mijn kansen spreiden. Maar nu wordt mijn inschrijving samengevoegd en hou ik er maar één over. Het nadeel is dat als ik een woning krijg toegewezen, hier minimaal tien jaar moet wonen. Pas daarna kom ik weer in aanmerking voor een andere woning.”

Ellen Dikland van FrieslandHuurt stelt echter dat iemand die een woning heeft toegewezen, geen woningzoekende meer is. „Wil hij een andere woning, dan moet hij zich inderdaad opnieuw inschrijven.”

Frustratie en onrust

Liesbeth de Vries komt als coach bij veel sociale huurders over de vloer en hoorde van cliënten dat ze bezorgd waren over de samenvoeging. „Het gros van mijn cliënten staat ingeschreven bij FrieslandHuurt en WoonFriesland. Zo kunnen ze hun kansen spreiden. Nu verdwijnt een inschrijving zonder pardon in de prullenbak. Lange wachttijden zorgen al voor frustratie, maar dit vergroot de onrust.”

Ook op sociaalnetwerksite X klagen mensen over het besluit. Zo stelt iemand dat hij de hele week tweede op de wachtlijst stond voor een huis. ‘Sinds de samenvoeging gister ineens ver buiten de top tien gezakt. Erg jammer.’ Woordvoerder Dikland van FrieslandHuurt verklaart dat er in dit soort specifieke gevallen nog gekeken zal worden of de centrale inschrijving tot problemen leidt. „We zullen hier coulant mee omgaan.”

De Vries meent dat het eerlijk zou zijn om de tweede inschrijving van huidige woningzoekenden van WoonFriesland te handhaven. Maar dat gaat niet gebeuren, aldus Dikland. Er zijn overigens juist voordelen aan een centraal platform, meent ze. „De woningtoewijzing is transparanter en gaat sneller. Je kunt nu je positie in de wachtrij zien. Dit kon bij WoonFriesland niet. Ook kun je nu op twee woningen tegelijkertijd reageren. Er is nu een groter woningaanbod beschikbaar in een groter gebied. En een woningzoekende hoeft nu maar één platform in de gaten te houden.”

Er staan nu in totaal 142.193 woningzoekenden ingeschreven bij FrieslandHuurt. De gemiddelde inschrijfduur tussen 2018 en 2022 bedroeg tussen de 28 en 37 maanden. Het aantal reacties op aangeboden woningen neemt toe, terwijl het aantal woningen dat voor verhuur beschikbaar komt, met 7 procent is gedaald. In principe krijgt de persoon die het langst staat ingeschreven, de woning toegewezen. Vorig jaar plaatste FrieslandHuurt in totaal ruim 2900 advertenties voor vrijgekomen huurwoningen.

<FD 21.03.2024>

* Dergelijke signalen zijn bij Huurdersvereniging De Bewonersraad nog niet binnengekomen. Heeft u een vraag over FrieslandHuurt neem dan contact op met onze hulplijn.

Deel dit bericht :