Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Groot woningbouwplan Nijlân heeft de wind mee

LEEUWARDEN – ‘Zeer positief’’ oordeelt de adviescommissie Hûs en Hiem over het grote woningbouwplan op de plek van het oude winkelcentrum achter de Leeuwarder Antillenflat.

Het gaat om circa 118 appartementen, verdeeld over drie gebouwen. Die worden respectievelijk drie, vier en zeven bouwlagen hoog. De gemeente gaf eerder al haar zegen aan deze plannen van ontwikkelaar Roald Schmidt.

‘Desolaat plein’

,,Het is nu een compleet desolaat plein, wij zijn groot voorstander’’, zei gemeentelijk stedenbouwkundige Jos van Langen donderdag tegen de adviescommissie. Architect Jakob Bosma van bureau Farsk presenteerde het ontwerp, waarin hij aansluiting heeft gezocht bij de rechthoekige vormen en de ‘stempelstructuur’ uit de jaren zestig in de wijk.

Bosma paste een aantal trucs toe voor een vriendelijke uitstraling. ,,In de wijk staan veel gebouwen met dichte koppen, dat zijn anonieme gevels’’, vertelde hij. In de nieuwbouw koos hij juist voor kopgevels met ramen, zodat er meer toezicht en contact met de straat ontstaat.

Ook op andere manieren probeerde hij het plan te verlevendigen. Het hoogste gebouw dreigde met zijn strakke lijnen ,,wel heel rigide’’ te worden. Daarom probeerde hij op de vierde en vijfde laag het lijnenritme te doorbreken.

‘Maak wijkvisie Nijlân’

Hûs en Hiem vindt dat Bosma goed gekeken heeft naar deze plek en naar de wijk eromheen. Hopelijk gebeurt dit ook met toekomstige nieuwbouwplannen, aldus de commissie. Ze zou graag zien dat de gemeente hiervoor een nieuwe wijkvisie maakt, met veel aandacht voor de groenvoorzieningen.

Schmidt wil voor de zomer een vergunning aanvragen en denkt de huidige panden eind dit jaar te kunnen slopen. Als er niets tegenzit, kan de bouw snel daarna beginnen. De bouw duurt anderhalf jaar, verwacht hij.

Sociale huurwoningen

Schmidt wil de woningen het liefst aansluiten op een nieuw warmtenet: dit maakt lelijke installaties op de daken overbodig. Of zo’n net op basis van aardwarmte echt wordt aangelegd, is echter nog onduidelijk.

In eerste instantie was het bedoeling om 124 woningen te bouwen, maar dit aantal valt iets lager uit, doordat een aantal kleine studio’s wordt geschrapt. In het plan zitten zeventig sociale huurwoningen, ,,we zijn hierover in overleg met WoonFriesland’’, zegt Schmidt. De rest van de nieuwbouw bestaat uit middenhuur- en koopappartementen.

<LC 05.04.2024>

Deel dit bericht :