Huizen van bio-materiaal bij oud-Cambuur

LEEUWARDEN – Hout en andere natuurlijke materialen bepalen het beeld van ruim 45 nieuwe sociale huurwoningen die WoonFriesland laat bouwen ten oosten van het oude Cambuurstadion in Leeuwarden.

Vorig jaar werd hiervoor een prijsvraag uitgeschreven. Doel was om zoveel mogelijk ‘circulair en biobased’ te bouwen. Het winnende plan kwam van Behagen, een samenwerkingsverband van BAM Wonen, Bureau Biota, bureau SLA, Landscape Collected en Site Practice.

Hun ontwerp zorgt voor ‘een aantrekkelijke vormgeving en stedenbouwkundige kwaliteit’, zo oordeelde de jury onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Francesco Veenstra. De projectnaam verwijst naar de heggetjes in het groene binnengebied. Deze hagen sluiten goed aan ‘bij de cultuurhistorische waarde van het gebied’.

Zo gauw als Cambuur is verhuisd naar het nieuwe stadion, begint de bouw van de buurt ‘Nieuw Oudoost’met ongeveer 500 huizen tussen het Cambuurplein en de Archipelweg. Het eerste deelgebied wordt gevormd door de nu gepresenteerde 45 tot 50 woningen van WoonFriesland. De toon is hiermee gezet, aldus de gemeente.

Leeuwarden zette de prijsvraag vorig jaar op met WoonFriesland en het College van Rijksadviseurs. Doel is om het gebruik van natuurlijke materialen te stimuleren in de bouw.

In het winnende plan is 85 procent van de bouwmaterialen ‘biobased’. Denk hierbij vooral aan hout en cellulose. Er komen ook ‘natuurmuren’ voor planten en dieren. Natuurbankjes, nestkastjes, luifels en tuinmuren worden gemaakt van geperste stenen uit Waddenzeeslib.

De prijsvraag moest sowieso betaalbare huurwoningen opleveren: dit was een harde voorwaarde voor WoonFriesland. Dit is gelukt, constateert de corporatie.

,,Wij hopen met de bouw te beginnen in het tweede kwartaal van 2025’’, zegt woordvoerder Marian Sprenkeler. Dan kunnen de huizen voor 2026 klaar zijn. Het gaat om een mix van verschillende woningtypes met een gebruiksoppervlak van 70 tot 88 vierkante meter.

Met elektrische radiatoren en boilers wordt voor verwarming en heet water gezorgd. Warmte wordt teruggewonnen bij de ventilatie. Op de daken liggen veel zonnepanelen.

De inrichting moet toekomstige huurders verleiden om veel naar buiten te gaan. Er komen smalle geveltuintjes, hagen en poreuze afscheidingen tussen woningen.’

Het groene binnengebied is eigendom van de corporatie. ‘Wij blijven dit onderhouden’, laat WoonFriesland weten. ‘We willen wel stimuleren dat buren ook iets gaan doen in het onderhoud.’ Gezamenlijke buitenactiviteiten kunnen op ondersteuning rekenen.

De woningen van WoonFriesland komen langs de Insulindestraat, deels op de plek van buurtcentrum De Klomp. Tot de sloop van dit gebouw was eerder al besloten. De hierin gevestigde wijkfuncties krijgen elders weer een plek, meldt de gemeente.

In de rest van de nieuwe wijk komt een mix van hoog- en laagbouw, zowel voor kopers als huurders. Corporatie Elkien zal waarschijnlijk huurappartementen bouwen in de nieuwe wijk. De ontwerpen van de drie finalisten van de prijsvraag zijn tot en met 5 april te bekijken in de hal van het gemeentehuis.

<LC 21.03.24>

Deel dit bericht :