Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Woontoren Heerenveen bereikt het hoogste punt

HEERENVEEN Het hoogste punt van de woontoren van WoonFriesland in Heerenveen is bereikt. In de flat komen 92 sociale huurwoningen.

Door: Kristie Wierda

Ongeveer tachtig bouwvakkers verzamelen zich bij de woontoren van WoonFriesland aan de Burgemeester Kuperusplein in het centrum van Heerenveen. Daar aanschouwen ze hoe vier vlaggen, elk met het logo één van de betrokken partijen, worden gehesen tot het hoogste punt van de flat.

Sinds vorig jaar maart werken hoofdaannemer Friso Bouwgroep en Koopmans Bouwgroep aan de bouw van de woontoren. Na precies één jaar bouwen is het hoogste punt van de toren bereikt. Het is 52 meter hoog. Daarmee is het niet de hoogste toren uit Heerenveen. Dat is de Poedertoren volgens wethouder Jaap van Veen. „Maar”, zegt Van Veen, „het is wel de hoogste woontoren uit Heerenveen.”

De woontoren staat op de plaats van het oude postkantoor dat in 2022 is afgebroken. Het is een belangrijk onderdeel, en de eerste stap, van de herinrichting van het centrum van Heerenveen. WoonFriesland heeft 27 miljoen geïnvesteerd in het appartementencomplex. Een voorwaarde voor deze investering was de bouw van een parkeerkelder onder de woontoren en een vergroening van het plein. Het flatgebouw is opgedeeld in drie delen: de toren in het midden en twee appartementencomplexen aan de zijkant. De twee wooncomplexen zijn vier verdiepingen hoog, het middendeel telt 15 verdiepingen. De woningen verschillen tussen één of twee slaapkamers. Al met al bestaat het uit 92 sociale huurwoningen, met een huurprijs vanaf 650 euro.

De woningen in de toren zijn alleen beschikbaar voor 55-plussers. Deze keuze is gemaakt om de doorstroom naar appartementen te bevorderen, vertelt Maurice Endeman, assetmanager bij WoonFriesland. Jongeren kunnen wel woningen huren in de twee kleinere complexen naast de toren. Dit soort sociale huurwoningen zijn broodnodig: het woningtekort is namelijk ook in Heerenveen te voelen, vertelt wethouder Van Veen. Ook WoonFriesland merkt dat: de wachtlijst is groot. Dat komt ook omdat het de gemeente aan ruimte om te bouwen ontbreekt, legt Van Veen uit. Omhoog bouwen is een manier om met die problematiek om te gaan.

Het is de bedoeling dat woontoren voor de bouwvak van dit jaar klaar is. WoonFriesland wil de eerste woningen aan het begin van de zomer te verhuren. Dit gebeurt met twintig stuks tegelijkertijd. Meer kan niet vanwege de drukte.

<LC 05.03.2024>

Deel dit bericht :