Huurdersvereniging Friesland

Bel ONS

058 – 216 5457

Vooral buur NHL heeft vragen gesteld over de bouw

LEEUWARDEN – WoonFriesland wil straks met de buurt om tafel over een woontoren van 50 meter bij de Dokkumertrekweg naast NHL/Stenden in Leeuwarden.

Het gaat om een gebouw met negentig sociale huurwoningen. Het moet verrijzen bij de Dokkumer Ie, op de hoek van de Dokkumertrekweg en de Dammelaan. Het komt tegenover de studentenhuisvesting van de Windmill Campus, voorheen bekend als De Terp.

Op de bouwlocatie stond vroeger een klein bejaardentehuis van de Charlotta en Johanna Stichting. Dit kwam later in handen van WoonFriesland. De vijftien appartementen zijn in 2022 afgebroken. Toen al bracht de corporatie plannen naar buiten voor ‘een gebouw met 15 verdiepingen hoog’. Per woonlaag komen zes appartementen, staat op haar website.

De gemeente is blij met de bouw van een groot aantal sociale huurwoningen op deze plek. Ook over het voorlopige ontwerp zijn de corporatie en de gemeente het in grote lijnen wel eens. Het past ook binnen het beleid om meer woontorens te bouwen langs de stadsring. De hoogte van de nieuwe toren is vergelijkbaar met die van Eeburg, schuin hier tegenover in de Vrijheidswijk.

Voordat de vergunningverlening op gang kan komen, zijn er nog wel wat lastige punten te bespreken. Voor een deel gaat dit over ‘mobiliteit’, laat WoonFriesland weten. De nieuwbouw komt naast een doodlopend stuk van de Dokkumertrekweg. Per auto is de bereikbaarheid dus niet ideaal.

Ook met de buren is nog overleg nodig. ‘Vanuit de omgeving (vooral NHL) zijn over dit plan vragen gesteld’, meldt de gemeente. ‘Daarover zijn de gemeente, de NHL en WoonFriesland al enige tijd met elkaar in gesprek.’

Later dit voorjaar wil WoonFriesland de ‘participatie’ met de buurt organiseren. Op basis van de uitkomsten nemen burgemeester en wethouders later een standpunt in. De nieuwe woningen moeten voldoen aan strenge energie-eisen: ze worden aardgasloos en krijgen vloerverwarming. ‘Zowel koken als verwarmen gaat met elektra’, staat op de website van WoonFriesland.

Er zijn veel ontwikkelingen langs de Dokkumer Ie. Aan de oostzijde verrijst op het Pieterseliewaltje binnenkort ook nieuwbouw van appartementen. De verkoop hiervan op Funda begon afgelopen weekeinde.

<LC.23.04.2024>

Deel dit bericht :